Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen vvt steeds positiever over e-health

Vooral toezichthoudende technieken als persoonsalarmering zijn in toenemende mate populair in de ouderenzorg. Digitale dubbele medicijncontrole blijft achter in gebruik.
E-health stijgt in populariteit
E-health stijgt in populariteit, het gebruik blijft achter.

Dat blijkt uit de e-Health Monitor van Nivel en Nictiz. Verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg hebben in een jaar tijd de grootste sprong gemaakt in het gebruik van e-health: in 2016 zette 26 procent toezichthoudende technieken in, in 2017 60 procent. Het gaat om bijvoorbeeld persoonsalarmering, bewegingsmelders en GPS-trackers. In de hele ouderenzorg heeft 71 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden het afgelopen jaar dergelijke e-health-toepassingen gebruikt.

Elektronisch dossier

Ook het gebruiken van een elektronisch cliëntendossier is belangrijk, vinden zorgverleners in de ouderenzorg. Driekwart van de ondervraagden ziet dit als een noodzakelijk middel. Opvallend is wel dat het daadwerkelijke gebruik ervan lager ligt: 62 procent houdt het elektronische dossier bij. Nivel en Nictiz constateren dat over de hele linie het enthousiasme over e-health groter is dan het werkelijke gebruik ervan. Hoe dit komt, willen zij verder onderzoeken.

Dubbele medicijncontrole

Vooral het gebruik van digitale dubbele medicijncontrole kan omhoog, blijkt uit de monitor. Van de verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg ziet 71 procent hiervan de noodzakelijkheid of wenselijkheid, maar slechts 22 procent maakt gebruik van zulke digitale toepassingen. Er bestaan bijvoorbeeld apps waarmee je een foto van medicatie en toedieningslijsten kunt sturen naar collega’s of een zorgcentrale, voor de dubbele controle. Onderzoek van V&VN wees vorig jaar uit dat veel verzorgenden geen tijd zeggen te hebben voor dubbele medicatiecontrole.

Telemonitoring

Over telemonitoring is 43 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden enthousiast: zij zien dit als een wenselijk middel in de ouderenzorg. Uit de monitor blijkt dat 11 tot 15 procent verpleegkundigen en verzorgenden telemonitoring daadwerkelijk gebruikt. De cliënt meet dan in de thuissituatie de eigen gezondheidswaarden en deelt deze met de zorgverlener. Vaak gaat het  om mensen met diabetes of hartfalen.

Panel

De e-Health Monitor van Nivel en Nictiz wordt sinds 2013 jaarlijks gehouden onder een panel van tussen de 344 en 592 verpleegkundigen en verzorgenden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.