Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen positief over zorgpaden in eerste lijn

Wijkverpleegkundigen, praktijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners zien zorgpaden als een nuttig middel om de zorg beter af te stemmen, doordat helder wordt wie wat kan en doet. Dit blijkt uit een onderzoek van het NIVEL.
Verpleegkundigen positief over zorgpaden - foto Roos Koole / ANP

Uit het onderzoek, waaraan ruim 300 wijkverpleegkundigen, praktijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners meededen, komt naar voren dat ruim de helft van de verpleegkundigen en praktijkondersteuners ervaring heeft met zorgpaden. Het meest genoemd werden zorgpaden voor palliatieve zorg, in de geriatrie en voor polyfarmacy en multimorbiditeit. Over het algemeen vinden zij zorgpaden wenselijk en verwachten daardoor een betere taakverdeling en afstemming en een beter gebruik van ieders expertise. Vrijwel iedereen (95,6%) verwacht dat het werken met zorgpaden voordelen heeft en 84% denkt dat de patiënt erbij gebaat is doordat de zorg beter is afgestemd. Ruim de helft denkt dat zorgpaden de bureaucratie in de zorg vergroten.
 
Regeerakkoord
“Dit instrument past goed binnen het streven uit het regeerakkoord om de zorg meer wijkgericht te organiseren”, stelt NIVEL-onderzoeker Anke de Veer. “Vrijwel iedereen ziet hierin een middel om de zorg in de eerste lijn beter afgestemd aan te bieden. Bovenal ontstaat winst door zorgpaden samen te ontwikkelen en ermee te werken. Zorgverleners zoeken elkaar op en leren elkaar en elkaars expertise kennen. Dat is goed voor patiënt én zorgverlener.”

Handreiking
Voor zorgverleners die een zorgpad willen opstellen ontwikkelden CC zorgadviseurs, Curenz en het NIVEL met subsidie van ZonMw de handreiking ‘Werken met zorgpaden in de eerstelijnsgezondheidszorg’. Deze heeft de vorm van een stappenplan en is gratis te downloaden op http://www.eerstelijnszorgpaden.nl

 

Door: redactie TvZ

Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.