Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen Radboud coachen patiënt het bed uit

Rust wanneer het moet, bewegen wanneer dat kan. Dat is het nieuwe motto van verpleegkundigen en andere zorgverleners van het Radboudumc.
verpleegkundige coacht patient uit bed
Foto: Adobe Stock

Met het programma Beter uit Bed verlegt het ziekenhuis de focus van zorg- en dienstverlening aan bed naar meer beweging. Beter uit Bed is een ziekenhuisbreed initiatief om patiënten meer te laten bewegen, omdat dit aantoonbaar zorgt voor een sneller herstel en betere prognose. Het Radboudumc testte de methode in 2017 op twee cardiologie-afdelingen, waar inmiddels het percentage bedrust is afgenomen van 80 procent van de tijd naar 56 procent. Beter uit Bed is sinds kort op zeven verpleegafdelingen geïmplementeerd.

Zorgen dat

‘Voor verpleegkundigen betekent het dat ze afleren het bed onnodig in te zetten’, zegt woordvoerder Margie Alders. ‘Dat begint al bij de opname, waar patiënten voorheen meteen een bed kregen aangeboden. Verpleegkundigen krijgen coaching waarin ze leren om minder over te nemen en meer te stimuleren: we gaan van zorgen voor naar zorgen dat.’ Op de Beter uit Bed-afdelingen vragen verpleegkundigen nu elke ochtend aan de patiënt wat zijn doelen en plannen zijn voor de dag, hoe ze in beweging gaan komen. Ook vaker kiezen voor mobiele apparatuur hoort bij de nieuwe aanpak. Het ziekenhuis zelf investeert in gezellige zitjes op de gang en functionaliteiten als meer leuningen, waardoor patiënten ook geactiveerd worden om uit bed te komen.

Bewegen is een belangrijke interventie, ook voor vermoeide patiënten met kanker in de palliatieve fase. Lees hier meer. 

Actief herstel

Om patiënten voor te bereiden op de nieuwe aanpak tijdens hun ziekenhuisopname, geven verpleegkundigen op de poli voorlichting over actief herstel. Ze geven informatie over hoe bewegen bijdraagt aan herstel, zowel vóór, tijdens als na de behandeling of operatie. De verpleegkundigen van de zeven afdelingen die al gecoacht zijn in de Beter uit Bed-werkwijze, maken nu deel uit van het implementatieteam. Zij coachen op hun beurt collega’s op andere afdelingen, zodat de methode door het hele ziekenhuis verspreid wordt.

Ouderen

Steeds meer ziekenhuizen stappen over een activeringsbeleid, vooral voor ouderen. Zo is op de afdeling Heelkunde van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes bewegen de standaard voor ouderen. Verpleegkundigen stimuleren hen om uit bed te gaan, gebruik te maken van de huiskamer waar computers met beweegspellen staan en gezamenlijk aan de tafel te eten. In 2017 ging ziekenhuis Gelderse Vallei van start met BEZIG, om patiënten te stimuleren vaker het bed uit te komen. Op verpleegafdelingen in het ETZ is eten aan tafel sinds kort gangbaarder dan eten in bed. Voor patiënten die niet fit genoeg zijn om uit bed te komen, heeft het Meander Medisch Centrum in Amersfoort een bedfiets aangeschaft, zodat zij toch hun conditie op peil kunnen houden.

Weet jij wat je kunt doen om te zorgen dat ouderen hun spiermassa behouden tijdens een opname? Lees ons artikel over eiwitinname en beweging.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.