Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen spreken elkaar nog steeds niet aan

Verpleegkundigen spreken elkaar nog altijd niet of te weinig aan op onjuist handelen. De meeste collega's vervallen liever in roddelen en klagen dan dat ze elkaar aanspreken.
Verpleegkundigen spreken elkaar nog steeds niet aan
Foto: Arno Massee

Dat zeggen verschillende deskundigen en ervaringsdeskundigen in het artikel ‘Bij ons is alles bespreekbaar, maar het  moet wel gezellig blijven’ in Nursing april. ‘Wij verpleegkundigen spreken elkaar niet aan. Liever nog stappen we met klachten over een collega naar de leidinggevende, of vervallen we in roddel en achterklap,’ zegt medisch socioloog en verpleegkundige Hugo van der Wedden.

Feedback geven

Het heeft iets tegenstrijdigs: uit een peiling van onderzoeksinstituut CBO begin dit jaar bleek dat zorgteams vooral in het geven van onderlinge feedback zichzelf tekort vinden schieten. Op een schaal van honderd valt daar maar liefst zestig procent te verbeteren. Onderling feedback geven wordt dus wel belangrijk gevonden, maar in de praktijk gebeurt het nauwelijks.

Abonneren

Hoe kan dat? Je leest het in Nursing april. Ontvang je Nursing nog niet? Neem dan een abonnement.

1 REACTIE

  1. Het geven én het incasseren van tegenspraak is niet alleen op de werkvloer een bizar moeilijk handelen, maar ook in de bestuurskamers en niet alleen in de ziekenzorg maar in alle sectoren. Dit is niet geruststellend, maar wél geruststellend moet het zijn, dat er wel degelijk het een en ander aan kan verbeteren. Hét voorbeeld is het zogenoemde Cockpit Resource Management, dat de ambiance in de vliegtuigen dusdanig veranderde, dat er wel degelijk (sociaal-emotionele) ruimte ontstond voor tegenspraak. Dit heeft – samen met de flightsimulator – tienduizenden levens gered door het voorkómen van vliegtuigongelukken.
    Er is nog meer mogelijk, waarvoor op de website van Beroepseer aandacht is gevraagd in een korte video, zie:
    http://www.beroepseer.nl/nl/video/andere/item/875-tegenspraak-geven-en-incasseren

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.