Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Verpleegkundigen steunen winnaars loterijgeld

Bezoekers van Nursing.nl staan pal achter hun collega's uit het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) die vorige week van een dankbare patiënt een staatslot kregen waarop een prijs van 25.000 euro viel. Zij mochten dit niet in eigen zak steken.
Verpleegkundigen steunen winnaars loterijgeld

‘Goh, de verpleging heeft een extraatje! Vlug, laten we ze de beroepscode nog eens inpeperen! Afpakken hoor!’ Reacties als deze van leerlingverpleegkundige Ursula waren de afgelopen dagen niet van de lucht. Het merendeel van de lezers en pollstemmers was vervuld van verontwaardiging, boosheid en minachting naar ‘hoge heren’ die ‘ook regelmatig een extraatje opstrijken.’

Onduidelijkheid beroepscode
In de reacties overheerst eveneens onduidelijkheid rond de Nationale Beroepscode V&V, die de V&VN hanteert. Nico Smits op Nursing.nl: ‘Tot WAAR is het dan toegestaan zoiets aan te nemen en vanaf welk bedrag gaat de beroepscode in werking? Of moeten we stellen dat de beroepscode ALTIJD van toepassing is en mag een verpleegkundige zelfs geen glimlach, een bedankje of een knuffel bij vertrek van een dankbare patiënt aannemen? Mag een doos gebak wel of ook niet? Mag de tekening van het vertrekkende kind dan ook niet? Of juist wel?’

Symbolisch gebaar
Dinsdag stelde V&VN dat de verpleegkundigen met het aannemen van dit lot de regels van de beroepscode hadden geschonden. Nu stelt de beroepsvereniging dat de code voorschrijft dat verpleegkundigen en verzorgenden geen giften mogen accepteren, als deze meer zijn dan een ‘symbolisch gebaar van dank.’ Maar wanneer is iets een symbolisch gebaar van dank? ‘Geld is in ieder geval niet symbolisch,’ zegt V&VN woordvoerster Monique Verkerk vandaag. ‘Met geld wek je een verkeerde indruk, en als het om zo’n groot bedrag gaat zoals bij het MCA gebeurde, moet daar met de directie van de instelling over worden beslist.’

Het komt goed
En dat is wat nu gebeurt. Zoals de code voorschrijft wordt bij het MCA nu rekening gehouden met het beleid van de eigen instelling. ‘Het MCA is momenteel in overleg met de verpleegkundigen hoe het geld goed besteed kan worden, dus dat gaat helemaal goed komen,’ aldus Monique Verkerk.

Het MCA zal volgende week bekendmaken hoe het bedrag van 25.000 besteed wordt.

16 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. ik vind de hele rompslomp rondom dit winnende lot gewoon te triest voor woorden!!!!!!!!!
  stel dat dit lot in handen was gekomen van èèn van die hoge pieten denk maar niet dat er dan ophef over was geweest en dat het dan ook naar de directie van het ziekenhuis zou gaan.
  Ik vind het gewoon onbeschrijfelijk dat dit op deze manier moet gaan. Patiënten zijn blij dat ze iets voor de verpleging kunnen doen, ZIJ ZIJN DEGENEN DIE WEL WAARDERING HEBBEN VOOR DE ZORG!
  Die hoge pieten zouden zelf eens moeten mee lopen en zien wat voor werk we doen want dat weten ze niet eens er komt veel meer bij kijken dan alleen ‘konten’wassen zoals zovaak wordt gedacht en gezegt!!!!!!!!!!
  Wat een overdreven onzin! Te triest voor woorden!!
  Dan hadden die hoge pieten ZELF die beroepscode maar duidelijk moeten maken, nu zeuren ze over hun eigen onduidelijke werk!!!!!!!!!!!’
  (wel leuk dat jullie mijn naam noemen in het artikel:P)

 3. Vreemd
  De mensen krijgen een staatslot ipv een taart of ander snoepgoed dat duurder is dan een staatslot en moeten dit dan teruggeven? Dat er toevallig ook nog een prijs opvalt? Waar zijn we mee bezig!
  Ik zal tegen al mijn dankbare patienten zeggen dat taarten snoep of een klein bedrag eerst bij de directie gedeponeerd dient worden en dan pas mogen wij er van genieten! Nou smakelijk!
  Laat de eerste manager opstaan die met zijn personeel overlegt of hij/zij de kleine of grote bonussen die hij/zij krijgen met het personeel bespreekt?
  Mooi niet dus!
  Ik denk dat we er maar eens over moeten gaan denken in de horeca moeten gaan werken, daar kan ik mijn fooi tenminste zelf behouden, ach ja is natuurlijk ook geen oplossing maar toch..!?

 4. Het is niet mijn stijl maar toch ben ik het wel met de VenVN eens. We doen het werk niet voor wat het oplevert, dan werkten we wel elders in het bedrijfsleven. Het aannemen van geld zou ik als een persoonlijke belediging zien, hoezeer we ook onderbetaald worden. Maar de financiele waardering moet niet van de clienten/patienten komen maar van die hoge omes en van de staat. Laten we daar over bezig blijven en het gewonnen geld aan de patienten besteden, dmv extra mogelijkheden voor hen. De beloming “sucks” maar laat je niet verleiden terug te *ucken.

 5. Leuk dat mijn naam genoemd wordt in bovenstaande reactie. Vooral natuurlijk omdat ik GEEN verpleegkundige ben, zelfs geen patient, maar wel een bij de gezondheidszorg betrokkene (zoals elke Nederlander naar ik aanneem).
  Inderdaad bestaat rond de beroepscode wat betreft het “giften niet mogen accepteren, als deze meer zijn dan een symbolisch gebaar van dank”veel onduidelijkheid. Wanneer is namelijk iets symbolisch en wanneer niet?
  Is een tekening symbolisch? Waarschijnlijk wel. En een bedankkaartje dan? Waarschijnlijk ook wel. En een mooi gekleurd papiertje? Ook wel! En wat als dat papiertje een lot is waarop een kleine kans bestaat iets te winnen? De prijs van dat symbolische gebaar (het lot) is immers laag.
  En dan … valt er een prijs op dat lot … Whoeha!
  Als het dus een symbolisch bedrag is mag het wel en anders niet? Maar dan komen we weer terug bij wat symbolisch is.
  Voor een patient die multimiljonair is, is 100.000 waarschijnlijk symbolisch. En voor een patient die dank zij de goede zorgen haar LEVEN terug heeft gekregen? Tot wanneer is dat symbolisch?
  Gaan we nu een berekening maken over de waarde (???) van de zorg per individuele patient om te bepalen wanneer een gift ‘symbolisch’ is?
  En daar tegen over: de giften die de afdeling inkoop en ICT en management en weet ik het hoe ze allemaal heten, ontvangen rond de jaarwisseling … tot welk bedrag zijn die symbolisch. Of de ‘gouden handdruk’ van de aafgeserveerde bestuurder, of de bonus van de interim-manager die een afdeling of een heel ziekenhuis weer kostendekkend laat werken? Tot wanneer is dat symbolisch?
  Misschien is het niemand opgevallen maar hoe vreemd het ook klinkt: onze hele maatschappij draait op en dankzij … GELD! Waarom zou geld dan geen symbolische waarde of symbolische gift kunnen en mogen zijn?
  Natuurlijk, grote bedragen zouden bij mensen die toch al verkeerd denken tot een verkeerde indruk/conclusie kunnen leiden. Maar ja … dat zou voor alles gelden voor deze mierenn…rs.
  En dan moet er, volgens het V&VN samen met de directie over beslist worden wat er mee gebeurt … Sure … dat doen ze immers ook met alle andere “giften” die binnen komen? (NOT).
  Deze hardwerkende en vaak nogal onderbetaalde en uitermate professionele verpleegkundigen zullen echt niet, uit behoefte aan dit soort kado’s hun geleverde zorg en/of werkwijze veranderen en mogelijk vrijgevige patienten voortrekken. Zo zitten, voor zo ver mij bekend, verpleegkundigen nu eenmaal niet in elkaar.
  Maar goed … we wachten op het bericht van het MCA en houden in de toekomst vooral alle giften aan directie en andere afdelingen goed in de gaten (verpleegkundigen hoeven we niet meer te controleren: die moeten toch alles inleveren) en maken een enorme stampij als er ook maar 1 eurocent meer dan een symbolische gift, GEEN GELD ZIJNDE, binnenkomt en NIET in overleg met de directie/manegement van het MCA wordt gebruikt.
  Begin maar vast een actie voor eind 2009 … wedden dat er dan weer niet-symbolische giften genoeg binnen gaan komen?

 6. Geef het geld aan de patiënt terug. Deze organiseert een feest in twee delen (zodat iedereen van de afdeling er naartoe kan) en iedereen blij!
  Dat gezeur over niet aan mogen nemen… Met dergelijke lage salarissen zouden meer mensen deze hardwerkende groep moeten ondersteunen!

 7. wisselende reacties die heel begrijpelijk zijn. Toch moet ik nu denken aan de Chinese patiënte, die ik lang geleden verpleegd heb op afdeling verloskunde. Ze sprak geen Nederlands, de communicatie ging met handen en voeten. Maar ze gaf ieder die haar hielp, of het nu een wasbeurt was, controles, of een po geven een briefje geld in handen (nog het guldentijdperk, 5, 10, 25) Blijkbaar was dat normaal uit de cultuur waar zij toen uit kwam. Uiteindelijk hadden we wel ruim 300 gulden totaal, wat moesten we daar nu mee? We hebben het opgelost door Sinterklaaskadootjes te kopen voor alle patiënten, ook voor haar. en w.s. ook wel wat voor onszelf in de afelingskeuken. Maar een collega vertelde me ooit een flink bedrag (zoiets als 25000) te hebben gekregen van een patiënt voor hem en zijn collega’s en dat maar heel stil had gehouden, dan kraait er dus geen haan naar. Toch voelt dat niet goed.

 8. Dat de verpleegkundigen de giften niet persoonlijk mogen aannemen kan ik inkomen, maar het is een gebaar naar de hele afdeling. Uiteindelijk kunnen daar weer extra dingen voor gedaan worden. Bv. aanschaffen van schilderijtjes, versieringen of andere dingen waar het ziekenhuis niet in voorziet, maar die wel de sfeer voor verpleegkundigen en de patienten ten goede komen! Uiteindelijk worden daar patienten en verpleegkundgen beter van!
  Aan het einde van het schooljaar wordt het onderwijzend personeel ook bedolven onder bedankjes van de leerlingen en dat mag dan wel??? Die worden ook betaald om hun werk te doen net als de verpleegkundigen!

 9. Het lijkt mij het beste door al dat gezeur (sorry) van V&V deze 25.000 te retourneren aan degene die het lot gaf. Dan hebben hoge heren hier ook geen zorgen over.
  Maak mij wat wijs. Als je een arts iets geeft zegt hij ook dank u. Dat betreft dan echt geen stukje zeep of zo.

 10. Als ze niets hadden gewonnen had geen haan ernaar gekraaid! Laat ze hetzelf verdelen, ik gok dat er dan zelfs ook weer wat naar de patienten zou gaan (die het geschonken hebben. En hoeveel ontvangen de heren doktoren van de vertegenwoordigers!!! daar wordt niets van gezegd, al die “studie reizen” op kosten van medische firma’s. Ik ben teleurgesteld in alle reacties

 11. Hoe verleidelijk geschenken ook zijn, ik ben het met Anne eens. Een van de kernopgaven van het verpleegkundig beroep is professionele betrokkenheid versus nabijheid. Als een client de nabijheid zoekt helpt de code jou een professionele afstand aan te houden.
  Wellicht is het aan te bevelen om een richtlijn op de afdelingen en in de thuiszorg aan te houden als clienten een gebaar willen maken. Een fondsomgeving of zoiets dergelijks. Het fonds kan het geld labellen aan afspraken die de directie maakt met de Verpleegkundige Adviesraad. Dit orgaan weet bij uitstek welke activiteiten uit het fonds ondersteunt zouden kunnen worden.
  Overigens ervaar ik de afwezigheid van veel artsen als storend, zeker als je hoort dat zij een week skivakantie in Zwitserland koppelen aan een congres van farmaceuten of verbandmiddelenleveranciers. Maar eerlijk duurt het langst, hoe verleidelijk ook.

 12. Waarom moet er zo bekrompen gedaan worden over een geschenk. Het is leuk dat een patiënt eens een originele manier heeft om te bedanken voor de goede zorgen. Weer eens wat anders dan taart, bloemen of chocola, wat in mijn optiek in 1 dag opgegeten wordt. Tijdens de laatste dag van mijn stage in een psychiatrische instelling kreeg ik van een cliënt een cd. Ook ik dacht aan de beroepscode en heb eerst gevraagd aan de afdeling of ik dit wel aan mocht nemen. En haar reactie was een mooier blijk van waardering kan je niet krijgen. Deze patiënt heeft een heel team van verpleegkundigen blij gemaakt. Het is een leuke meevaller in deze toch al financieel zware tijd en het is een leuke bijkomstigheid voor het magere loontje wat we krijgen. Ik vind dat ze het geld zelf moeten verdelen. Niets naar het ziekenhuis, die gaan maar bedelen bij de overheid.

 13. Vanwaar die ‘holier-than-thou’-attitude? Andere beroepsgroepen mogen ook geen cadeautjes aannemen. Ook geen flesje wijn, laat staan 25.000 euro. Dat geen enkele verpleegkundige niet eens één seconde twijfelt over de morele aspecten van dit onderwerp, vind ik wel eigenaardig… is er dan niemand die hier over nadenkt en zich afvraagt of het wel kan? Blijkbaar niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.