Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verpleegkundigen umc’s plannen stiptheidsacties

In alle 8 umc’s worden stiptheidsacties gestart. Het ultimatum dat vakbonden hebben gesteld aan de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) is vanochtend om 9 uur verstreken.
(Foto: Arno Massee)

In alle umc’s zijn actiecomités opgericht die zogenaamde stiptheidsacties voorbereiden. Verpleegkundigen en andere medewerkers die aan deze acties meedoen verrichten geen extra of verschoven diensten en overwerk. Daarnaast nemen ze alle pauzes waarop ze recht hebben. Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Uit deze acties zal blijken dat het werk momenteel met te weinig collega’s wordt gedaan, want het kost nu al moeite om de roosters gevuld te krijgen.’ De stiptheidsacties zijn de aftrap van verdere acties, zegt Rolf de Wilde, onderhandelaar bij NU’91: ‘Dat zijn acties die de comités zelf kunnen voorstellen, bijvoorbeeld werkonderbrekingen en zondagsdiensten. We willen een duidelijk signaal afgeven: nu is het genoeg.’ De bonden ondersteunen de comités bij de uitvoering van acties, bijvoorbeeld door het geven van juridisch advies.

Ultimatum

Vakbonden en CMHF/NU’91 eisen voor alle umc-medewerkers een fatsoenlijke, marktconforme loonsverhoging. Ook willen ze afspraken maken over de aanpak van de werkdruk. Die is namelijk hoog door het personeelstekort in de zorgsector. De onderhandelende partijen willen geen verslechteringen voor onregelmatige diensten om uitval en verzuim te  voorkomen, en een generatieregeling voor werknemers van 60 jaar en ouder. De NFU vindt dat dit voorstel de beschikbare financiële ruimte overschrijdt.  De onderhandelingen hebben niet geleid tot een akkoord maar tot het instellen van een ultimatum, dat nu dus is verlopen.

> Zo voer je actie voor een betere cao
> Cao-overleg UMC’s afgebroken: vakbonden bereiden acties voor
> Verpleegkundigen verenigen zich in Witte Woede

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Inzetten op salaris zet geen zoden aan de dijk, met meer loon is het nog nooit rustiger geworden eerder drukker. Arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden is veel meer te halen en bevordert de professionaliteit.
  Alle laatste verhogingen hebben wij voor bijna 80% zelf betaald middels oa. inleveren op ORT. Maak de 13e maand exclusief voor medewerkers directe patiëntenzorg …

 3. Groot gelijk Henriëtte.
  De vlaggetjes, hoedjes en toetsers zijn straks weer onderdeel van het stramien in kader van ludieke acties.De NFU lacht zich slap.
  Patiënten, familie ed moeten ervaren wat het inhoud als we het werk neerleggen; alleen op die manier zal mogelijk wat bij de RvB diverse UMC’s (NFU) gaan bewegen.
  Ik vraag me overigens af of staken effect zal hebben, gezien het feit dat weinigen georganiseerd zijn men dus vooral profiteren van het lidmaatschapsgeld van collegae. Parasiteren noem ik dat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.