Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen vaak verkeerd op de foto

Verpleegkundigen staan vaak verkeerd afgebeeld op foto’s bij onder andere nieuwsberichten.
foute-verpleegkundige.jpg

De foto’s waarop verpleegkundigen en artsen staan afgebeeld, wemelen vaak van de fouten. Dit blijkt uit onderzoek van Else en Pieter Spierings aan het Radboudumc in Nijmegen. Het gaat hierbij om zogenaamde ‘stockfoto’s’: algemeen beeld van verpleegkundigen, dat gebruikt wordt door kranten, tijdschriften en online nieuwsbronnen. Bijna negen van de tien keer (88%) van de gevallen dragen artsen bijvoorbeeld lange mouwen, hun jas open, een horloge of ring. Verpleegkundigen komen er beter vanaf: bijna een derde (28%) van de verpleegkundigen staat op een verkeerde manier afgebeeld.

Volgens de richtlijnen op de foto 

De onderzoekers bekeken zo’n 1600 foto’s met artsen en verpleegkundigen van 20 grote beeldbanken voor stockfoto’s, meldt V&VN. Myriam Crijns van V&VN benadrukt dat het belangrijk is dat verpleegkundigen de regels omtrent kleding- en sieradenvoorschriften goed naleven:‘Als je toestaat dat het fout wordt afgebeeld, ondermijn je de richtlijnen en het gewenste gedrag.’ De onderzoekers stellen dat als artsen en verpleegkundigen in de media vaker correct worden afgebeeld, dit bijdraagt aan het naleven van de richtlijnen in de werkelijkheid. ‘Foute’ foto’s zouden uit de media geweerd moeten worden.

Stereotype verpleegkundigen

Uit het onderzoek bleek ook dat verpleegkundigen en artsen op stockfoto’s vaak stereotype afgebeeld worden. Verpleegkundigen zijn meestal vrouw. En artsen knappe mannen van middelbare leeftijd met een open witte jas, stropdas zichtbaar en een horloge. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.