Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleegkundigen moeten vaker op reanimatiecursus’

Verpleegkundigen zijn onvoldoende bekwaam als het gaat om reanimeren. Zij zouden vaker op reanimatiecursus moeten.
1ANP-1000_27590927.jpg
Foto: ANP

Dat zegt ambulanceverpleegkundige Driekes van der Weert in Nursing februari. Hij is cursusleider bij de Reanimatieraad. In een artikel geeft hij toelichting op de nieuwe Europese reanimatierichtlijnen, waarvan de Nederlandse versie in januari verscheen. Zo’n herziening gebeurt standaard om de vijf jaar.

Reanimatiecursus voor verpleegkundigen

Volgens de richtlijn ontbreekt het medisch personeel nog vaak aan zelfvertrouwen en een systematische benadering van de kritisch-zieke patiënt. Ook het geven van borstcompressies wordt nog niet altijd goed gedaan. ‘Ze worden vaak onnodig lang onderbroken, met een slechtere uitkomst als gevolg,’ aldus van der Weert. Hij pleit dan ook voor een vakere herhaling van de trainingen voor verpleegkundigen. ‘Ik zou dan ook ten zeerste aanraden twee keer per jaar te trainen in plaats van eens per jaar zoals nu meestal gebeurt.’

Vitale functies
Uit een peiling van Nursing Times, het Britse zusje van Nursing, bleek een paar jaar geleden ook al dat de observatievaardigheden verpleegkundigen acute zorg tekortschoten. Veel verpleegkundigen slaagden er niet in slagen om de vitale functies van patiënten in de gaten te blijven houden.

De Nederlandse versie van de nieuwe reanimatierichtlijnen is te downloaden bij de Nederlandse Reanimatieraad. Je vindt ‘m hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.