Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen verplicht aan de griepprik

Alle medewerkers in de zorg moeten verplicht een griepprik krijgen. Ook ouderen vanaf 60 jaar zouden jaarlijks de prik moeten krijgen; dat is vijf jaar eerder dan nu het geval is.
Verpleegkundigen verplicht aan de griepprik
Dat adviseert de Gezondheidsraad in een gisteren verschenen rapport. Het advies is gericht aan de minister van Volksgezondheid.
 
Besmetten
Gezondheidszorgpersoneel in instellingen en thuiszorg zou de griepprik verplicht moeten krijgen omdat ze patiënten met een verhoogd gezondheidsrisico besmet. Hierdoor overlijden veel patiënten onnodig. Dat komt veel voor, zo bleek onlangs uit Brits onderzoek. Dat het personeel zelf vaak last heeft van griep, is volgens de Gezondheidsraad niet het geval en geen reden voor het advies.
Miljoenen ouderen
Uit de analyse van de raad blijkt dat ook personen van 60 tot 65 jaar tijdens een griepperiode meer dan gemiddeld naar de huisarts gaan, in het ziekenhuis terechtkomen en overlijden. Uit gezondheidsoogpunt is daarom vaccinatie van die groep aan te bevelen. Het betreft volgens het CBS naar schatting een miljoen ouderen.
 
Vaccinatie-oproep
In Nederland komen tot nu toe alle ouderen boven de 65 jaar in aanmerking voor een jaarlijkse influenzaprik, betaald door de overheid. Verder krijgen risicogroepen als hartpatiënten en diabetici jaarlijks een uitnodiging in de bus. Naar schatting drie miljoen mensen komen voor een prik in aanmerking. Driekwart van hen geeft gehoor aan de vaccinatie-oproep.
 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.