Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen verplicht mishandeling te melden

De eerder aangekondigde nieuwe meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling gaat verpleegkundigen verplichten te handelen bij een 'niet-pluisgevoel'.
Verpleegkundigen verplicht mishandeling te melden

Vanaf 2010 moeten organisaties waar medewerkers te maken hebben met slachtoffers van huiselijk geweld, kindermishandeling, vrouwelijke genitale verminking en/of eergerelateerd geweld en ouderenmishandeling, een meldcode hebben.

Meldcode doorbreekt beroepsgeheim verpleegkundigen
V&VN werkt aan een Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, speciaal voor verpleegkundigen en verzorgenden. Deze meldcode is rond de zomer 2010 gereed en doorbreekt het beroepsgeheim.
Dit betekent dat verpleegkundigen en verzorgenden zich niet mogen verschuilen achter het beroepsgeheim als het gaat om het wel of niet melden van een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling. Dat geven staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS en minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin ook aan in een toelichting op de Wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling en het basismodel van deze meldcode.

Melden ‘morele plicht’
Zowel Bussemaker als Rouvoet zijn zich ervan bewust dat verpleegkundigen en verzorgenden te maken hebben met beroepsgeheim. ‘Maar dat mag geen belemmering voor het melden zijn’, stelt Jet Bussemaker. Volgens beide bewindslieden wordt het beroepsgeheim per definitie doorbroken als er een vermoeden op huiselijk geweld of kindermishandeling is. ‘Melden is dan een morele plicht’, zei Rouvoet, ‘ook voor verpleegkundigen en verzorgenden.’

Door: redactie Nursing
Zorgkrant

Abonneren
Behoefte aan meer achtergronden over je vak? Abonneer je op Nursing!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.