Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundigen verwijzen nog weinig naar inloophuis

Verpleegkundigen verwijzen kankerpatiënten vaker door naar een inloophuis voor psychosociale ondersteuning en lotgenotencontact, dan artsen. Het merendeel van de kankerpatiënten weet echter niet of nauwelijks wat een inloophuis voor hen kan betekenen, omdat hun zorgverleners hier niets over vertellen.
campagne IPSO: Wat doet kanker met jou?

Een onderzoek van brancheorganisatie IPSO (Inloophuizen en Psycho-Oncologische centra) wijst uit dat zorgverleners hun patiënten nog maar mondjesmaat informeren over de inloophuizen voor (ex-)kankerpatiënten. Uit een enquête onder ruim 700 bezoekers van 25 inloophuizen, blijkt dat zij  meestal op eigen initiatief het inloophuis bezoeken.

Verpleegkundigen

Verpleegkundigen informeren patiënten het meest over de inloophuizen. In 21 procent van de gevallen had een (oncologie)verpleegkundige de bezoeker op het inloophuis gewezen en bij 11 procent was dat gebeurd door de specialist of de huisarts. Ruim driekwart van de deelnemers geeft aan dat hun behandelaar helemaal niet met hen heeft gesproken over psychosociale ondersteuning.

Onbekend

Naast de bezoekers van de inloophuizen zijn ook 250 patiënten en 150 naasten bevraagd die niet eerder een inloophuis hebben bezocht en die in de afgelopen vijf maanden geconfronteerd werden met de diagnose kanker. Van hen zegt 8 procent zeker een inloophuis te willen bezoeken en 55 procent gaat dit misschien doen. Meer dan driekwart van deze personen wist voorheen niet wat een inloophuis te bieden heeft aan activiteiten en ondersteuning.

Waardering

De mensen die een inloophuis bezoeken zijn over het algemeen zeer positief. Zij geven het inloophuis gemiddeld meer dan een 8 op een schaal van 1 tot 10. Een aantal noemt de steun die zij ervaren onmisbaar voor het verwerkings- en acceptatieproces. Grote waardering is er voor het brede activiteitenaanbod, vooral voor de creatieve workshops en ontspannende activiteiten.

Nederland telt op dit moment 88 inloophuizen. Kankerpatiënten en hun naasten kunnen hier terecht voor contact met ervaringsdeskundige vrijwilligers en lotgenoten, of juist voor ontspannende en therapeutische activiteiten. Volgens de onderzoekers zal het gebruik van inloophuizen in de toekomst sterk groeien.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.