Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leiderschapsprogramma bereidt verpleegkundigen voor op hoogleraarschap

Twaalf universitair afgestudeerde verpleegkundigen met hoogleraarschapskwaliteiten zijn onlangs begonnen aan 2-jarig leiderschapsprogramma verpleegkunde.
woman-portrait-1501329-639x852.jpg

Dit meldt Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) op haar website. Hierin worden de verpleegkundigen voorbereid op het hoogleraarschap. Dit is belangrijk, want er staan te weinig postdoctorale onderzoekers verpleegkunde klaar om een hoogleraarspositie in te vullen, stelt V&VN. Met de nieuwe hoogleraren wordt de wetenschappelijke kennis in het vakgebied versterkt. 

Verpleegkundige onderbouwing
‘Nederland telt nu vijf hoogleraren in de verpleegkunde’, vertelt Anke Persoon, coördinator van het V&VN platform Wetenschap in Praktijk. ‘Dit zijn te weinig mensen die het verpleegkundig handelen kunnen onderbouwen, terwijl dit wel is wat de maatschappij van verpleegkundigen vraagt. Engeland telt zo’n 250 hoogleraren op een bevolking van 60 miljoen mensen en Zweden ruim 100. In Engeland werken er per universiteit zo’n 5 hoogleraren in de verpleegkunde. Hiermee vergeleken heeft Nederland nog een slag te maken.’

Leiderschapsprogramma
Leden van de bestuurscommissie wetenschap van V&VN hebben meegedacht in de opzet van het leiderschapsprogramma. In dit programma helpen mentoren de deelnemers zich te ontwikkelen tot excellente onderzoekers. Daarnaast richt het leiderschapsprogramma zich op het verwerven van relevante competenties, zodat de onderzoekers hun eigen zichtbaarheid vergroten, succesvol financiering voor onderzoek binnenhalen, hun vakgebied profileren en goed samenwerken. 

Leerstoelen
‘Gelukkig zijn er leerstoelen en neemt het aantal promovendi toe’, zegt Brigitte de Brouwer, secretaris van de bestuurscommissie wetenschap. ‘Wij pleiten voor meer vaste leerstoelen, een toename van het aantal promovendi en daarnaast ook het behoud van deze gepromoveerden voor verpleegkundig onderzoek.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.