Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Verpleegkundigen weten te weinig over palliatieve zorg’

Veel verpleegkundigen en verzorgenden beschikken niet over de juiste competenties om patiënten in de laatste levensfase goed te begeleiden. Dat zegt Thirza Olden, voorzitter van V&VN palliatieve verpleegkunde.
'Verpleegkundigen weten te weinig over palliatieve zorg'

Zij concludeert dit uit ’talloze signalen’ van de beroepsgroep zelf. V&VN pleit er dan ook voor dat de opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden veel meer aandacht besteden aan de palliatieve zorg. De beroepsvereniging wil dat dit een vast onderdeel van het studieprogramma wordt.

Laatste levensfase
Verpleegkundige Thirza Olden trekt aan de bel in Spits van 18 mei. ‘Wanneer zorgverleners patiënten in hun laatste levensfase niet goed kunnen verzorgen, veroorzaakt dat aan het einde van het leven onnodig leed, zoals onrust, pijn of benauwdheid. Ook de naasten en zorgprofessionals zelf, die zich zeer emotioneel geraakt voelen als deze zorg niet goed verloopt, lijden hieronder.’

Psychosociale begeleiding
Zorgverleners hebben volgens V&VN meer kennis nodig op het gebied van psychosociale ondersteuning, spiritualiteit, zingeving en symptoombestrijding, zoals de juiste pijnbestrijding.

V&VN
Door: redactie Nursing

6 REACTIES

  1. palliatieve zorg verlenen is een specialiteit als je het goed wil doen. Niet alles kan in de basisopleiding, dus na de opleiding ga je cursussen doen in je werkgebied, vind ik. Iedereen carriere maken in de zorg? Ja dat kan, als je in de breedte (meer verdieping en specialisatie) vooral mee telt.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben een 42 jarige Nurse Practitioner Palliative Care in Australia and ondervind elke dag wel problemen in verband met de minimale kennis van de health professionals op gebied van Palliative Zorgen. De doctors hebben dikwijls moeite om aan te nemen dat Palliative Care is niet noodzakelijk end-of-life care. Ik zeg tegen de dokters die mijn kennis in vraag stellen dat ik Palliative zorgen begon te verlenen toen zij nog maar juist geboren waren.Er is inderdaad heel veel educatie nodig dat regelmatig moet herhaald worden. Een dedicated internet site of ziekenhuis guidelines zijn handig in het addresseren van dit probleem.

  4. Helemaal mee eens! Er wordt inderdaad in de opleiding veel te weinig aandacht besteed aan palliatieve zorg. Maar niet alleen bij verpleegkundigen. Wat te denken van artsen??? Ik sprak laatst een bijna-afgestudeerde-geneeskunde student. Ja…palliatieve zorg…had hij wel van gehoord. Maar hij vond het maar een luguber onderwerp. Een dokter wordt toch opgeleid om mensen te genezen???? Mijn eerste gedachte was toen: “Ach jongen…jij moet nog heel veel leren…”.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.