Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundigen willen betere dagbesteding in verpleeghuis

De helft van de verpleegkundigen vindt de kwaliteit van de dagbesteding in hun verpleeghuis ondermaats. Dit blijkt uit een vragenlijstonderzoek onder het Panel Verpleging & Verzorging van het NIVEL dat vandaag werd gepubliceerd.
ANP-1000_33566874.jpg
Geen tijd maar wel genoeg faciliteiten voor zinvolle dagbesteding

Wel faciliteiten, geen tijd

Bijna vijftig procent van de verpleegkundigen in verpleeghuizen beoordeelt de dagbesteding die hun team aanbiedt als slecht (19%) of matig (28%).  Het probleem zit met name in tijdgebrek: een op de twee verpleegkundigen zegt niet genoeg tijd te hebben om de cliënten een zinvolle daginvulling te bieden. Een op de vier vindt dat er ook te weinig faciliteiten zijn.

Werkgever moet scholing bieden

Verpleegkundigen oordelen dat ze competent genoeg zijn om inzicht te krijgen in de achtergrond, levensloop en de (vroegere) hobby’s en interesses van de cliënt. Daarnaast zeggen ze genoeg kennis te hebben van de beperkingen en ziektebeelden van hun cliënten, zodat ze het gedrag in de juiste context weten te plaatsen. Wel zouden ze extra geschoold willen worden in de agogische kant van dagbesteding. Dat gaat dan bijvoorbeeld over groepsdynamische processen en psychosociale problematiek. Werkgevers bieden onvoldoende bijscholing over zinvolle daginvulling, vindt tweederde van de verpleegkundigen.

Wil jij ook meer leren over psychosociale problemen bij ouderen? Schrijf je dan nu in voor het Nursing congres Ouderenpsychiatrie in de praktijk op 18 april. 

Ook in de huidige basisopleiding verpleegkunde wordt niet voldoende aandacht besteed aan zinvolle dagbesteding, vindt 64% van de verpleegkundigen. Onder verzorgenden is dit maar 44%.

De vragenlijst werd afgenomen onder 156 verpleegkundigen en verzorgenden die werken in de langdurige intramurale ouderenzorg. De resultaten werden vandaag gepubliceerd in deze factsheet

Wat is de toegevoegde waarde van verpleegkundigen in het verpleeghuis? Dat lees je in de gastblog van hbo-verpleegkundige Japke. 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik denk dat je welzijn bij de welzijns medewerkers moet laten em een samenspel creëren tussen zorg en welzijn. Het is nu teveel gescheiden en mijn ervaring is dat Zorg medewerkers altijd kiezen voor de zorg en minder welzijn zien.. niet als kritiek maar er zit gewoon verschil in welzijn mensen en zorg mensen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.