Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen willen doorwerken na 65e

Veel verpleegkundigen willen wel doorwerken tot hun 65e maar hun werkgever moet ze dan extra steunen. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL binnen het Panel Verpleging & Verzorging.
398oudere vepleegkundige

De werkgever zou ze bijvoorbeeld minder lichamelijk zwaar werk moeten  laten doen en minder onregelmatige diensten laten draaien. Anders dreigt voortijdige uitval.

Werkomstandigheden
De panelleden zijn het er vrijwel unaniem over eens dat goede werkomstandigheden ervoor kunnen zorgen dat ouder personeel in de zorg blijft werken. Een redelijke werkdruk, waardering, teamgeest en goede onderlinge communicatie en besluitvorming zijn belangrijk voor iedereen. Op de lange duur breken vooral zwaar lichamelijk werk en onregelmatige diensten de werknemers op.

Maatregelen
‘Zorgpersoneel wil even vaak tot 65 jaar doorwerken als werknemers in andere sectoren’, zegt NIVEL-onderzoeker Anke de Veer. ‘Maar om dit te verwezenlijken zijn wel extra maatregelen nodig die het werk minder zwaar maken. Dit is echter niet altijd haalbaar. Niet iedereen wil of kan meer begeleiding of administratie gaan doen. Ook allerlei technologie kan het werk minder zwaar maken, maar is niet in elke situatie in te zetten. Om oudere werknemers te behouden is maatwerk nodig. De werkgever zou regelmatig met elke werknemer moeten bespreken hoe het gaat en wat er nodig is om met plezier te blijven werken.’

Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.