Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Verpleegkundigen worden niet goed ingewerkt’

In veel instellingen gaan pas gediplomeerden direct zelfstandig aan de slag en krijgen zij geen aangepast takenpakket. Marian Kaljouw, voorzitter V&VN, roept zorginstellingen op meer inwerkfaciliteiten te creëren.
'Verpleegkundigen worden niet goed ingewerkt'

Marian Kaljouw: “Verpleegkundigen en verzorgenden vinden dat je recent gediplomeerden direct volwaardig in moet kunnen zetten. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. De hoge verwachtingen van verpleegkundigen en verzorgenden over pas gediplomeerden leggen een hoge druk op de pas gediplomeerden. Wij vinden dat werkgevers hen hier beter tegen moeten beschermen door meer inwerkfaciliteiten te creëren.’

Goed voorbereid
De kennis en vaardigheden van schoolverlaters zijn niet te vergelijken met die van een collega die bijvoorbeeld tien jaar praktijkervaring heeft. Het merendeel van de pas gediplomeerden maakt de hoge verwachtingen van hun collega’s waar: driekwart van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden vindt dat recent gediplomeerde collega’s door het onderwijs goed zijn voorbereid op de zorgpraktijk. De aansluiting van de opleidingen met de praktijk is voor verzorgenden beter dan voor verpleegkundigen. Net afgestudeerde verpleegkundigen die op een ziekenhuisafdeling beginnen, moeten vaak nog extra kennis verwerven over de ziekte van hun specifieke cliëntengroep. Bij het duale onderwijs (leren en werken tegelijk) speelt dit probleem overigens minder dan bij de onderwijsvarianten met de nadruk op leren.

Leren in de praktijk
Pas gediplomeerden worden volgens 45 procent van de respondenten gedeeltelijk of volledig boventallig ingeroosterd. De helft geeft aan dat pas gediplomeerden niet direct volledig zelfstandig gaan werken en bijna eenderde geeft aan dat pas gediplomeerden een aangepast takenpakket krijgen.

Panel V&V
Het onderzoek is uitgevoerd binnen het Panel Verpleging en Verzorging van het NIVEL. Het Panel is een project van het NIVEL en het Ministerie van VWS. Aan het onderzoek werkten 950 panelleden mee.

V&VN
Door: redactie Nursing

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. @Gerard, ga je geitenwollensokken uit doen …
  @Ton, ik ben het helemaal met je eens.
  Vakmanschap en levenswijsheid leer je niet uit boekjes en in een skilslab, de praktijk is dé leerschool!
  Het is te zot voor woorden dat een pas gediplomeerd HBOVer de IC doet, en ik tijdens uitzuigen nog moet uit leggen dat er 2 longen zijn …. De anesthesie heeft zelfs geen verpleegkundige achtergrond meer, en maar klagen dat er geen carriere mogelijkheden zijn ..
  Ik blijf erbij, de inservice was zo gek nog niet. Geef mensen die de zorg gaan doen langer de tijd om de praktijk te leren (bijv enkele jaren niet de volle 100% meetellen), nadien kan altijd nog specialisatie volgen.

 3. @ Ton Ernst, anders wordt jij toch docent?
  De praktijk weet niet eens wat ze met de huidige HBO-Vers moeten, ze zetten ze aan het bed, net als de MBO-Vers. Wil je je HBO competenties waarmaken zul je dat zelf moeten doen, net als het onderhouden van je kennis. En met alleen roepen: “vroeger met de inservice was het beter” komen we er niet. Benut ook de mogelijkheden die studenten bieden als ze eens met een goed initiatief komen, in plaats van alles maar in een la te stoppen en met een ‘voldoende’te beoordelen!
  En je grenzen aangeven en bewaken moet je nog altijd zelf doen!

 4. Op dit moment sta ik hier midden in. Ik voel de enorme druk rond het werken. Omdat ik nog niet alles weet en kan en veel dingen nog moet vragen, wordt ik er onzeker van wat weer invloed heeft op de kwaliteit van het werk. Ik dacht dat ik hierin de enige was maar dus blijkbaar niet. Volgens collega’s gaat het goed maar het werken kost zo ontzettend veel energie…
  Nog 3 maand en dan begin ik aan een trainee traject, heb ook al overwogen om een andere opleiding in de zorg te doen.
  Ik vind dat tijdens de verpleegkundige opleiding (BOL) meer aandacht moet worden besteed in welk werkveld je wil gaan werken en daar vanaf het 2e jaar gerichte lessen over krijgen. Als pas gediplomeerde verpleegkundige ben je gewoon niet voorbereid op de werkdruk en de verantwoordelijkheid.

 5. Heeft allemaal te maken met de huidige opleiding tot verpleegkundige. We leren niets meer en kunnen we ook niets meer. 1 + 1 = 2!
  Doe daar eerst wat aan en we komen weer op een acceptabel niveau uit. Zo niet, dan holt de kwaliteit van de verpleegkundige nog verder achteruit.

 6. Het maakt wel wat uit of je de BOL of de BBL opleiding hebt gedaan. Ik heb de BBL opleiding gedaan,eerst voor verpleegkundige en ik ben halverwege gewitscht naar de verzorgende_ig opleiding. Ik ben bijna gediplomeerd. Ik werk in de gehandicaptenzorg waar ik veel alleen heb gewerkt op een groep van 9 bewoners. Het is totaal anders dan het werk in het ziekenhuis. Minder complex. Straks als ik klaar ben moet ik weg van mijn huidige groep en wordt ik ingewerkt om op een andere groep te gaan werken.Door de BBL opleiding heb ik wel aardig wat werkervaring opgedaan omdat ik 24 uur in de praktijk werkte en maar 1 dag naar school moest. En ik denk dat het wel degelijk verschil maakt als je de BOL opleiding doet of hebt gedaan en je gaat dan aan de slag. Je krijgt tijdens die opleiding diverse stages en moet langere tijd naar school. Ik begrijp dan wel dat zij wel een langere inwerkperiode krijgen dan de BBL.

 7. Inderdaad, ik diplomeer over 6 weken en over 8 weken heb ik drie nachtdiensten. Ik heb ooit eens in het begin van de opleiding 8 nachtdiensten gedraaid als 2de, maar nooit de verantwoordelijkheid gehad. Als ik vraag of ik ingewerkt kan worden, moet ik mij niet zo druk maken en komt alles wel goed. Ze gaven in het begin van het jaar aan dat ik rustig ingewerkt zou worden…..Ze werken mij niet in omdat de personele bezetting dit niet toelaat in de zomermaanden……

 8. Idd, aan de lijve ondervonden, ook de switch tussen verschillende zorg instanties kan enorm groot zijn. Ik had gelukkig veel doorzettingsvermogen anders was ik er misschien niet gekomen.
  Een ruime inwerkperiode met goede begeleiding geven de beginde verpleegkundige meer moed dan nadien wijzen op ‘bijna’ fouten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.