Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen zijn steeds hoger opgeleid

Verpleegkundigen uit westerse landen zijn steeds vaker hoogopgeleid. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
bril

Het Nivel onderzocht de opleidingsniveaus van verpleegkundigen in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Meestal bestaat er in die landen een opleidingsvariant die vergelijkbaar is met het mbo en een variant die vergelijkbaar is met hbo. In alle landen is een tendens te zien om verpleegkundigen alleen nog op hbo-niveau op te leiden.

Complexe zorg
De reden hiervoor is dat er een toename is van patiënten met complexe zorgproblemen. De toekomstige verpleegkundige moet van veel markten thuis zijn en meer specialistische kennis hebben. In de bestudeerde landen zijn er ook specialistische vervolgopleidingen voor verpleegkundigen, vaak op master-niveau. Maar er is ook het besef dat in de toekomst ook lager opgeleide ‘verpleegondersteunende’ professionals nodig zijn.

 

Hoog opgeleide verpleegkundigen

‘Overal wordt ingezet op een verstandige mix van zorgpersoneel met verschillende opleidingsniveaus’, zegt Nivel-programmaleider Anneke Francke. ‘Er is grote behoefte aan hoogopgeleide verpleegkundigen die taken van artsen overnemen, preventieve taken uitvoeren en arbeidsbesparende technologie gebruiken. Daarnaast blijven ook verzorgenden en helpenden broodnodig voor bijvoorbeeld hulp bij wassen, aankleden en het huishouden. Hoe die mix er optimaal uitziet, is ook in Nederland nog niet duidelijk.’

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.