Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verpleegkundigen zitten te weinig aan overlegtafel’

Het is nog altijd niet vanzelfsprekend dat verpleegkundigen en verzorgenden worden uitgenodigd bij grote landelijke overleggen. Dit stelt Myriam Crijns, hoofd Verenigingszaken van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland in het nieuwste nummer van TvZ. In dit nummer staan we stil bij de invloed van verpleegkundigen.
Meer verpleegkundigen aan de overlegtafel
Foto: Stock.xchng / nickobec

Crijns: ‘Je moet een plaats aan de overlegtafel steeds opnieuw zien te bemachtigen. Bij grote overleggen op landelijk niveau krijgen we als V&VN regelmatig slechts een uitnodiging voor één persoon, terwijl andere groepen daar met allerlei deelverenigingen zitten.’ Toch naar zo’n overleg gaan betekent dat jouw inbreng gehoord moet worden en dat vereist assertiviteit en alertheid.‘ Het zou mooi zijn als verpleegkundigen en verzorgenden al op de basisopleidingen leerden hoe ze invloed kunnen uitoefenen op verbetering van de zorg, zo verklaart Crijns. Uit onderzoek van V&VN blijkt dat dit echter nauwelijks in het curriculum zit.

Orionprogramma

Om verpleegkundigen mondiger te maken startte de vereniging diverse trainingstrajecten. Zo volgden bijna 100 verpleegkundigen het ambitieuze Orionprogramma dat de deelnemers moest klaarstomen voor invloedrijke posities op het hoogste niveau. Hoewel menig Orionner is doorgedrongen tot de hoge managementfuncties binnen een zorginstelling, hogeschool of universiteit, vielen de resultaten over de hele linie toch wat tegen. Dit samen met de kosten van het programma deden het toenmalige LCVV/LEVV

besluiten het programma in 2003 te stoppen. Hierna volgden ontwikkelprogramma’s met wat bescheidener doelstellingen zoals Nightingale, voor verpleegkundigen en Perfecto, voor verzorgenden. TvZ spoorde een aantal oud-Orionners op en sprak met hen over hun carrièreverloop.

TvZ nr 4 verschijnt begin september.

1 REACTIE

  1. Myriam Crijns heeft gelijk: er zijn veel meer verpleegkundigen dan artsen en gezondheidszorgpsychologen en hun beroepsmatige invloed op inrichting en financiering van de gezondheidszorg is te beperkt. Voor alle duidelijkheid dat is wat anders dan meepraten over arbeidsvoorwaarden zoals vakorganisaties dat doen. Ik ben voorstander van invoeren van het ‘vak’ beleidsverpleegkunde in alle initiele en voortgezette beroepsopleidingen van verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Heb hiermee zelf goede ervaringen in de driejarige opleiding tot verpleegkundig specialist ggz.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.