Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

‘Verplegen van moslims soms best lastig’

Zestig procent van de bijna 200 verpleegkundigen die stemden op de poll op nursing.nl zegt soms of regelmatig problemen te hebben met het verplegen van moslimpatiënten.
'Verplegen van moslims soms best lastig'

Naar aanleiding van het artikel ‘Thuisverpleging bij allochtone cliënten: doe maar gewoon’ in Nursing april startte Nursing een poll: is het verplegen van moslimpatiënten lastiger dan het verplegen van niet-moslims? 32% van de bijna 200 stemmers laat weten dit ‘over het algemeen’ wel lastig te vinden. 28% van de stemmers heeft ‘soms’ wel problemen met moslimpatiënten. Veertig procent herkent zich daar helemaal niet in. ‘Iedere patiënt heeft z’n eigenaardigheden, allochtoon of autochtoon,’ zegt deze groep.

Verpleegkundigen maken het zichzelf moeilijk
Cennet Kuzey is verpleegkundige in de wijk bij Buurtzorg en projectcoördinator Buurtzorg Selam Eleykum in Nederland. Zij geeft workshops aan collega’s over het werken met allochtone ouderen. In Nursing april vertelt ze dat deze verpleegkundigen het zichzelf soms te moeilijk maken. ‘Collega’s vragen me wel eens, wat kan ik wel of niet zeggen of doen? Dan zeg ik: alles! Wees gewoon jezelf.’

‘Iedere zorgvraag is uniek’
Volgens David Talloen, onderzoeker die het rapport ‘Allochtone ouderen en de uitdaging voor de dienst- en zorgverlening’ publiceerde, bestaat er niet zoiets als ‘de moslimcliënt’. Coördinator van het team Welzijn bij het Antwerps Minderhedencentrum Saloua Berdai licht dit in Nursing april toe. ‘Stel dat ik aan jou zou vragen: waar moet een islamitische verpleegkundige op letten als ze een Belgische of Nederlandse patiënt verpleegt – dan zou je daar ook geen eenduidig antwoord op kunnen geven. Iedere patient en iedere zorgvraag is uniek. het is daarom belangrijk om met een open houding je werk als verpleegkundige te doen.’

13 REACTIES

 1. Albert Heijn, Dirk van den Broek, V&D, LIDL en Hema worden geconfronteerd met het hoofddoek probleem!
  Moslima’s aan de kassa of loket met hoofdbedekking als islam reclame!
  In onze tijd zijn we getuige van de zelfuitroeiing van de Europese beschaving. De moslimbevolking jaarlijks met 8,7% blijft doorgroeien en stijgt hun aandeel van krap naar 17% in 2020, 37% in 2035. De meest beangstigende cijfers komen uit West-Europa. In Nederland zal het aantal islamieten zich zelfs meer dan verdubbelen. Een laag geboortecijfer, gecombineerd met massale moslim immigratie en een vastbesloten islamitische aanhang (links + Christenen die Nederland, haar bevolking en cultuur om zeep willen helpen) veranderen de geboorteplek van de Westerse beschaving in een graf.
  In de grootste steden van Nederland -Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht- is Mohammed (inclusief de variaties Mohamed , Mehmet, Muhammad) nu al de meest gekozen babynaam. Het probleem is dat de snelst groeiende bevolkingsgroep in Europa tevens de meest anti_europees is…
  De grootste moskeeën van de vijandelijke grootmachten worden in Nederland gebouwd, in ons eigen groene, weelderige en waterrijke landschap. Meest gevaarlijke Moslims worden naar Nederland geëxporteerd. De meeste van deze “Moslims” hebben een dubbel paspoort, wijzen onze Westerse samenleving af. Deze nachtmerrie is een bedreiging voor de Nederlanders…Het is dan ook niet moeilijk te bedenken hoe de confrontatie tussen de Europeanen en dit soort vijandelijke indringers zal aflopen. De Moslim Broederschap, Hezbollah, Diyanet, Milli Gorus, Fethullah enz..enz..zijn nu al de baas in de meeste Europese moskeeën. Europa loopt daarom het enorme risico alle kostbare elementen van onze beschaving kwijt te raken.
  Islamieten in aparte uniform binnen de Nederlandse gemeentehuizen, ministeries, scholen: dit soort ontwikkelingen leveren ons geen voordeel, maar ellende, zoals we zien uiteindelijk in al de moslimlanden, al 1400 jaar. Het symbool hoofddoek is een teken waarbij geen natuurlijke relatie bestaat tussen de vertegenwoordiging van het teken en de betekenis die ermee wordt uitgedrukt. Onder leiding van allerlei politici, organiseren veel bedrijven en overheid instellingen hoofddoekbrigades met de belastinggeld. Hoofddoek -brigades van deze corrupte, in de ogen van de moslims een symbolisch ijzeren gordijn die moet voorkomen dat moslims worden besmet met westerse waarden als, democratie, gelijkberechtiging, scheiding van kerk en staat, emancipatie e.d. Deze praktijken van de grote bedrijven en overheidsinstellingen betekenen de capitulatie voor het streven van de externe mogendheden die met behulp van de straatterreur Islamitische apartheidssteden willen vestigen.
  Het is triest dat moedige vrouwen zelfs in landen als Pakistan, Afghanistan, Irak, Turkije, Libië, Egypte, Libanon, Iran, Soedan, Saudi Arabië, Katar met gevaar voor leven hun hoofddoek afleggen en daarin niet worden gesteund door de Nederlandse vrouwen, laat staan islamitische vrouwen in het vrije westen. Op meer plaatsen wordt juist belastinggeld gebruikt om religieuze intolerantie en seksuele apartheid te bevorderen. Veel grote gemeenten stoppen miljoenen geld in voor vrouwen en mannen gescheiden informatieloketten, die worden ondergebracht in door de moslims gecontroleerde gebouwen, verboden gebieden voor de Nederlanders. Hoofddoekbrigade zegt: “mijn hoofddoek is een uiterlijk teken (symbool) dat mijn aanhankelijkheid voor de islamitische leer (het geloof) aangeeft die mij oproept om mee te doen in deze samenleving (participatie), maar dat is wat anders dan integreren. Ze dragen dus een hoofddoek met als doel een ideologie te dienen, een ideologie die ook voor een staatkundig streven staat.
  Het kenmerk van onderdrukking zit hem in de aanvaarding en verdediging hiervan voor eigen bescherming. Het is de pijnlijke waarheid dat door links niet onderkend wordt: de islam van de islamisten is gericht op het hiernamaals, het leven op deze planeet is tijdelijk en dus niet van belang, niet-islamitische samenlevingen dienen daarom te worden vernietigd. Daartoe is de onderdrukking van mensen het eerste doel, in het bijzonder de onderdrukking van vrouwen. Links ‘kritisch’ Nederland wordt wakker !
  Een uniform met de hoofddoek dat nu nog in islamlanden met harde hand wordt opgelegd: De Saudi’s, bang om rechts ingehaald te worden door de ayatollahs, hebben vervolgens overal in Saoedi-Arabië de hoofddoek dwingend opgelegd. En omdat Saoedi-Arabië leidend is in de islamitische wereld, zag je als gevolg daarvan in de jaren’80 overal in de islamitische wereld hoofddoekjes verschijnen. Zweepslagen in Iran, Pakistan, Afghanistan, Nigeria en Soedan, Libië, Egypte etc. etc..; zwavelzuur in het gezicht in Algerije, Marokko, geweerschoten in Kashmir, brutalisering in Afghanistan, Pakistan, Jemen enz. Die landen tonen aan dat baas over eigen hoofd zeker geen gewone naturelle ontwikkeling is. De vrouwen in de westerse wereld voor ons hebben gevochten voor vrijheidsrechten van de vrouw. En nu zullen wij deze wel even om zeep helpen door een Hoofddoek te dragen. PVDA, CDA, D66, GL en SP moeten ook de verantwoording nemen voor wat er achter de hoofddoek schuil gaat namelijk waar je zelf voor gestreden hebt en dat is vrouwen mishandeling, vrouwen onderdrukking en de expressie om vrouw te zijn. Beseffen deze partijen niet dat er miljoenen vrouwen zijn die dit kledingstuk geheel onvrijwillig moeten dragen omdat ze anders worden afgeranseld, dat ze zonder die doek niet naar buiten mogen, dus opgesloten zitten. Het is geen vrije keus van de dames, als ze dat zelf beweren, is het hersenspoeling! Geweldig. Waarschijnlijk roepen ze ook op tot meer huiselijk geweld (want vrouwen die niet doen wat hun mannen willen verdienen klappen), meer kranten voor de ramen (vrouwen die gewoon naar buiten mogen kijken zorgen alleen maar voor overlast). Dit alles omdat mannen die zichzelf moslim noemen zich niet kunnen beheersen als ze vrouwenvlees zien. De bedekking van vrouwen is ontstaan omdat rover hoofdmannen jaloers waren en elkaar vrouwen probeerde te roven niet meer en niet minder. Het zijn de moeders in de Arabische wereld die hun zonen opvoeden en hun tot macho s en prinsen creëren en verwennen, waardoor zij al op jonge leeftijd een super macht binnen de familie zijn.
  Zij hebben voor 100% controle over hun zusjes ook al zijn die ouder. Moeders waren betrokken bij eerwraak op haar dochters zonder n hand uit te steken om hun leven te beschermen.
  En dat is de trieste waarheid van jonge meisjes, die de wetten van de ouderlijke macht niet respecteren en dat uiteindelijk met de dood moeten bekopen.
  Het vermoorden van meisjes wordt uitgevoerd door jonge broers waarvoor de gevangenis straf door hun jeugdigen leeftijd milder uitvalt.
  Grote bedrijven, onder druk van de politiek en christelijke verraders, voeren het hoofddoekje in om explosief groeiende moslims vriend te houden, maar vergeet niet dat een hoofddoek politieke islam symboliseert.
  We willen ons voedsel kunnen kopen in een Nederlandse winkel, waar we niet worden geconfronteerd met reclame voor de islam. AH, van den Broek en Lidl moeten neutrale winkels worden, waar we geen reclame aan de kassa maken voor een meer dan treurig systeem als de islam. Verstandig zou zijn, alle uitingen van deze politieke ideologie te schrappen
  De islam is wel een punt vanwege de overheersingdrang,de ongelijkwaardigheid van man en vrouw en de haat in de koran/hadith naar alle niet-moslims. Eigen dokters,eigen politie, eigen school, ook nog dan moeten ze voortaan ook alleen nog maar uitkeringen aanvaarden uit eigen land van herkomst;is dat ook weer recht getrokken.
  Net zo min als we iemand in Nazi-uniform achter de kassa bij AH willen zien, willen we islamreclame van uit uw personeel. Dit is puur uitroeiing van de autochtone bevolking. Op deze manier worden islamitische wijken in Nederland in rap tempo steeds groter. Ze verplichten door hun parasitaire gedrag overheden, Albert Heijn, LIDL, Dirk van den Broek managers via de belastingbetaler, zelf de ondergang te subsidiëren van het land dat ze hebben geadopteerd. Dat is de grootste gevaar:door het import van nog meer moslims die niet voor arbeid inzetbaar zijn, gaat dit land ten onder. Jarenlange ongebreidelde invoer van kansarme vijandelijke mensen roept weerstanden op. Met de toename van islamitische kleding gaat u binnenkort honger lijden: alle supermarkten, speciaal in bepaalde stadsdelen, hebben caissières met hoofddoeken. Het moet gewoon afgelopen zijn met die on-Nederlandse kleding. Ze zijn hierheen gekomen omdat het leven hier gemakkelijker is dan in hun land van herkomst, om dat hier uitkeringen zijn en – voor hun – gratis gezondheidszorg, gratis huisvesting, gratis voedsel en kleding en omdat ze later hun familie kunnen laten overkomen om van dezelfde gratis voorzieningen te kunnen profiteren.
  Omdat ze niet voor de vrijheid komen, hebben ze hun achterlijke leef- en kleedgewoonten meegenomen. En die worden gedoogd door dit – wegens hun koloniale verleden met schuldgevoelens overladen – Europese volk.
  Het is een kwestie van de schuldcultuur van een christelijk volk versus de schaamtecultuur van de islamitische immigranten.
  Daarom geven we ze gratis geld, goederen en diensten en daarom tolereren we hun middeleeuwse zeden en gewoonten en de toenemende impact daarvan op onze eigen cultuur. Het negeren van de problemen en een zondebok benoemen voor eigen falen lost de problemen niet op. Het islamitisch geloof vernedert vrouwen en beledigt daarmee de westerse vrouw. Vrouwen die na de overgangsperiode van 5 jaar nog steeds liever toonbaar islamitisch zijn (dit in tegenstelling tot alle andere geloofsovertuigingen die je niet aan de buitenkant kunt zien) moeten naar een islamitisch land verhuizen waar hun normen gewoon zijn. Als we eindelijk eens onze poot stijf houden en zeggen: “Hier in Nederland zijn burqa’s en hoofddoeken niet gewenst, u dient zich “godsdienst neutraal” te kleden”, dan denk ik dat al die mannen die nu hun vrouwen dwingen in die dingen te lopen nog een keer nadenken. Helaas is het nu overduidelijk dat ze ons uitkeringsparadijs niet zullen verlaten met hun achterlijke ideeën, maar we hebben in ieder geval ons seculiere land, wat betreft straatbeeld weer terug. Als die vrouwen eenmaal geproefd hebben van de vrijheid krijg je ze hopelijk die lappen niet meer in. Behalve de psychiatrische gevallen natuurlijk: godsdienstfanaten zul je altijd hebben. We moeten niet langer pikken dat onze seculiere openbare ruimte bezet wordt door agressieve godsdienstfanaten. We eisen de ruimte terug! Hoofddoek en burqa de wereld uit te beginnen uit Nederland! Kom op meiden bestook uw politieke partij! Alle vrouwen moeten zich weerbaarder opstellen jegens de perversies van de islam.
  Zolang je nog een Marokkaans, Turks of wat voor paspoort ook hebt, kunt u beslist niet integreren. Nu kun je je afvragen wat zoek je dan in Nederland,die vraag blijft niet lang onbeantwoord. Gewoon afschaffen dat hele islamitische immigratie beleid dan hebben we ook geen last meer van de enorme kosten en verloedering van ons land.
  Vrouwen gaan al eeuwen gebukt onder de tirannie van de islamitische leer. Deze mannen-cult van het ergste soort. Het is een aberratie. Een gruwel. Deze racistische, discriminerende, onderdrukkende en mensvijandige ideologie verpakt in cultuur en religie is het ergste wat ooit is uitgevonden om mensen te knevelen. Je kan er eigenlijk met je pet niet bij hoe het bestaat dat men zoiets heeft kunnen bedenken, laats staan voortwoekeren al die eeuwen. De islam is verschrikkelijk en moet liefst helemaal uit onze samenleving worden verwijderd.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben het eens met de strekking van het artikel. Is het niet zo dat er Nederlandse Christenen zijn die op basis van hun geloof hun kind medische behandeling al dan niet preventief ontzeggen. Het gaat om elkaar leren kennen, niet opdringen van zorg, wel signaleren en verwijzen. Ik heb zelf met Moslim mannen in de verslavingszorg gewerkt en deze vonden dat ze met de Ramadan mee moesten doen. We hebben toen gesprekken gehad met een Imam en die wist te vertellen dat als je ziek bent je niet perse mee hoeft te doen. Deze uitleg was bruikbaar voor zowel cliënten als medewerkers en gaf veel begrip. De basis is dat mensen voor zorg komen en dat het onze taak is om dit aan te bieden met de nodige informatie. Als we niet tot overeenstemming komen, wat meestal wel het geval is, dan zoeken we een derde partij die kan helpen elkaar te begrijpen. De focus moet liggen op dat wat wel lukt dan vallen de situaties die niet lukken altijd weer mee. In het uiterste geval waar gevaar voor leven is zullen anderen hierover moeten oordelen, dit staat niet in de taakomschrijving van een hulpverlener.

 4. Ik heb respect voor alle cultuur/gewoonte/geloof Maar niet als mensen onder de mom van cutuur hun ongebooren kind in gevaar brengen.Ik heb over het weigering van mannelijke gynaecoloog!!Kom op aub!Kan echt niet!Wij moeten duidelijke zijn met onze (westerse)normen en waarden en regels.En met de bezoek zelfde verhaal. Als de een patient mag max 2 bezoek volgens regels, dan geld de regel voor iedereen ongeacht afkomst/cultuur.Ik zeg regels zijn regels!Sommig maken ook flink misbruik van cultuur en gebruiken dit als vrijbrief om hun eigen zin te krijgen.

 5. ik heb respect voor alle culturen en geloven. maar heb er moeite mee dat sommige mensen niet hun eigen taal spreken en daardoor de zorg erg moeilijk word. ook als familie het niet kan verwoorden, wat een patient bedoelt.
  en soms is het vervelend dat je met mannelijke collega’s werkt, en die dan worden weg gestuurd.
  het is in nederland nou eenmaal zo dat er mannen in de zorg werken, en het niet altijd mogelijk is om daar rekening mee te houden!

 6. Het is de uitslag van een poll, waar slechts 200 mensen op gereageerd hebben. Redactie, wat denkt u zelf: reageren mensen sneller op een dergelijke poll als ze moeite hebben (gehad) met moslims?
  Eerst goed (representatief) onderzoek doen, dan pakkende kop verzinnen. dit is echt te makkelijk

 7. Helemaal eens met Hugo! Helaas een trend van de laatste tijd. Zet een poll op je website en presenteer de uitslag alsof je een onderzoek hebt gedaan.
  Wat zegt de uitslag van deze poll eigenlijk? Hoe representatief is het? Tweehonderd keer gestemd maar door wie? Iedereen die wil kan stemmen en ook nog zo vaak als die wil. Geen enkele vorm van registratie o.i.d. nodig. Wie weet er nu wie het is is die gestemd heeft? Is dat een verpleegkundige? Werkt die uberhaupt in de gezondheidszorg? Enz.
  En de dynamiek van het internet is groot, voor je het weet wordt zo’n nieuwsbericht opgepakt door anderen en gaat het een heel eigen leven leiden. Zeker bij zo’n gevoelig onderwerp als dit zou de redactie van Nursing hier voorzichtiger mee om moeten gaan.

 8. We leven niet meer in het tijdperk van jongens- en meisjesscholen en gescheiden zwemmen maar er zijn uitzonderingen. Deze uitzonderingen zijn niet gebonden aan een religie maar aan zogenaamde ‘life-events’.
  Op een afdeling Psychiatrie kan je een patiënt met een kampsyndroom niet separeren in een afgesloten ruimte. Dat is onverantwoord en respectloos. Evenzo zal je in geval van een slachtoffer van seksueel misbruik in welke vorm dan ook en al is het járen geleden, rekening moeten houden met het feit dat er een weigering kan komen door een bepaald persoon geholpen te willen worden bij lichamelijke zorg. De persoon kan net lijken op de bedreiger toen, of ongeveer dezelfde leeftijd hebben of naam, of lichaamslucht. Er kan zoveel meespelen. Probeer er dan achter te komen met wie het dan wel zal lukken. Je zal zien dat dat lang niet altijd iemand van het andere geslacht hoeft te zijn. Een kleine tijdsivestering maar erg leerzaam voor jezelf en respectvol naar de patiënt.

 9. In het zkh zijn er vaak problemen dat vrouwelijke moslims niet bij heren op een kamer willen liggen en dit is niet altijd te realiseren ook de taalbariare is in het zkh een probleem en dan ook de bezoektijden graag wil de familie er de heledag bij zijn en snappen dan niet dat wij bezoektijden hebben en willen zich hier vaak niet aan houden.

 10. Vaak zijn er problemen met mannelijke verpleegkundigen vs vrouwelijke patient. Op onze afdeling werken relatief veel mannen. Als patient moet je dan accepteren dat je dan door een man wordt geholpen.
  In nederland werkt dat gewoon zo, en is dat een kwestie van aanpassen.
  Het kan niet zo zijn dat de patient gaat bepalen wie er voor hem of haar gaat zorgen.
  (geldt ook voor autochtonen)

 11. De stichting Even Anders wil graag een boekje uitgeven met positieve ervaringen over onze interculturaliteit. Daarin kan ook de verzorging van moslims en andere culturen een belangrijke plaats innemen. Inzenden tot 1 mei a.s. Prijzen € 1000, € 500, en € 250. Max 600 woorden.
  Adri Verweij, voorztiier Stichting Even Anders

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.