Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleging kwetst onbewust incontinente patiënt’

Verpleegkundigen en verzorgenden kwetsen nog te vaak onbewust incontinente patiënten. Dat zegt verpleegkundig specialist John Hoeymans, spreker op het aankomende Stoma- en Incontinentiecongres.
'Verpleging kwetst onbewust incontinente patiënt'

Het is hem zelf ook wel overkomen en het is nooit je bedoeling, maar Hoeymans wil het bewustzijn van zorgverleners omtrent de gevoeligheid van incontinentie vergroten. ‘Wie heeft er niet wel eens geroepen in de teampost dat het ergens wel heel erg naar poep stonk, terwijl er ondertussen patiënten langslopen die dat horen of zelf ook incontinent zijn’, zegt hij. ‘Het is vaak maar een signalering zonder bijbedoelingen, maar het maakt patiënten heel erg onmachtig en beschaamd.’

Vies gezicht
Verpleegkundigen die ongevraagd en met een vies gezicht meteen een raam open trekken of zeer opzichtig handschoenen aandoen bij het zien van incontinentie: het zijn dingen waar Hoeymans zijn collega’s op wil wijzen. ‘Vooral van dergelijk nonverbaal gedrag zijn veel mensen zich niet bewust. Jij hebt zelf normen en waarden omtrent dit soort thema’s, maar je patiënt heeft die evengoed.’

Kwetsen
Hoeymans gaat met bezoekers op het Stoma- en Incontinentiecongres, 8 mei aanstaande, in discussie over dit onderwerp. Daarnaast geeft hij herkenbare praktijkvoorbeelden en nuttige tips om niet meer onbewust te kwetsen. Hoeymans is werkzaam in het Mesos Medisch Centrum in Utrecht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.