Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verpleging TSN Groningen onder verscherpt toezicht

De verpleging en verzorging van Thuiszorg Service Nederland regio Groningen staat zes maanden onder verscherpt toezicht. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voeren verpleegkundigen handelingen uit waarvoor zij niet bekwaam zijn, is de medicatieveiligheid niet gegarandeerd en zijn zorgplannen onvolledig.
Verpleging TSN Groningen onder verscherpt toezicht

Toen de IGZ in februari een bezoek bracht aan de locaties Leek en Veendam van Thuiszorg Service Nederland (TSN), concludeerden zij verschillende hoge risico’s. Bij het tweede bezoek in september functioneren de verpleging en verzorging van de thuiszorgorganisatie nog steeds niet goed.

Onbekwaam
Zo voeren verpleegkundigen handelingen uit waarvoor zij niet bekwaam zijn. Er is wel een systeem waarin verpleegkundigen moeten aangeven welke voorbehouden handeling zij langer dan een jaar niet hebben uitgevoerd, maar ondanks dit systeem worden verpleegkundigen wel voor deze handelingen ingezet. Ook vind er geen scholing plaats die gericht is op het uitvoeren van voorbehouden handelingen.

Medicatieveiligheid
De medicatieveiligheid vormt ook een hoog risico. ‘Het stoppen van medicatie wordt nog steeds handmatig aangevuld op aftekenlijsten zonder dat de opdracht van de arts in het dossier is terug te vinden of een nieuwe overzichtslijst van de apotheek aanwezig is’, beschrijft het inspectierapport. En hoewel het baxtersysteem en toedienlijsten zijn ingevoerd, wordt hier niet adequaat gebruik van gemaakt. ‘Toedienlijsten worden niet consequent afgetekend na het aanreiken of toedienen van medicatie, daardoor is het niet te controleren of de cliënt op het juiste moment de juiste medicatie heeft gehad. Wanneer er wel wordt afgetekend wordt dat met zowel krulletjes als parafen gedaan, waardoor het niet meer te controleren is wie het middel heeft gegeven.’ 

Onvolledige zorgplannen
Ook schrijft de IGZ dat zorgplannen onvolledig zijn. ‘Op basis van het zorgdossier wordt het zorg en verpleegkundig proces niet inzichtelijk en wordt niet duidelijk of de zorg leidt tot het gewenste resultaat. In de ingeziene dossiers blijkt dat de activiteiten niet altijd aansluiten op het zorgplan.’, aldus het inspectierapport. Signalering en preventieve actie om risico’s voor de cliënt te voorkomen, komen eveneens niet terug in de dossiers die de inspectie heeft ingezien.

Verbeterplan
De thuiszorgorganisatie moet per direct maatregelen nemen om de medicatieveiligheid te verbeteren. Ook gaat de inspectie de komende zes maanden (on)aangekondigde bezoeken brengen. De thuiszorgorganisatie had al een verbeterplan, maar de uitvoering hiervan gaat niet snel genoeg. Er wordt nu hard gewerkt aan een verbeterd plan dat past bij het leveren van verpleging en verzorging. Onderdeel van het plan is dat kleine teams gevormd gaan worden onder leiding van een zorgmanager die, in tegenstelling tot een aantal leidinggevenden nu, een zorgachtergrond heeft. Ook zal in ieder team de verpleegkundige discipline vertegenwoordigd zijn.

Bekijk het inspectierapport over TSN Groningen Veendam
Bekijk het inspectierapport over TSN Groningen Leek

Lees ook:
‘Medicatiefouten thuiszorg minderen door communicatie’
Risicovolle medicatielijst voor thuiszorg en verpleeghuis
Medicatieveiligheid thuiszorg sterk verbeterd

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Gedeeltelijk eens met bovenstaande reactie, echter met de invoering van het baxtersysteem is er nogal wat medicijnkennis verloren gegaan. Men telt vaak de pilletjes en daarmee houdt het op…verzorgende ig zijn middels hun opleiding bevoegd om medicijnen te delen, net als verpleegkundigen, dus de opmerking hierboven over “ig-ers die wel degelijk medicijnen delen”, suggereert dat dat verwonderlijk zou zijn en is onnodig denigrerend tegenover collega’s met een ig-spel en diploma. Ik ben zelf al wat jaren verpleegkundige en waardeer mijn collega’s allemaal, van Nivo 1 tot en met 5!

  3. Destijds met de fusies in de thuiszorg zij erinderdaad de nodige functionarissen maar verdeeld als leidinggevenden.
    Net als op heel veel andere plekken (onderwijs bijv.) komen er leidinggevenden die geen verstand van het inhoudelijke werk hebben en ook niet goed begrijpen waarom wat op een bepaalde manier geregeld is.
    Sommige mensen begrijpen waarom ze over bepaalde zaken geen leiding geven, anderen geven leiding over zaken die ze zelf niet begrijpen…

  4. Ik herken dit helaas wel. Ik ben afgelopen september begonnen in de thuiszorg en heb tot die tijd altijd in het ziekenhuis gewerkt. Ik ben best geschrokken van de manier van werken in de thuiszorg inderdaad. Ook ontbreekt compleet de medicatiekennis volgens mij, aangezien er een hele boel collega’s niveau 3 ig zijn opgeleid en wel degelijk medicijnen delen. Verder heb ik zeker het idee dat er soms gewoon maar wat wordt gedaan. Ik heb nog zeker mijn weg niet gevonden in hoe ik ermee om moet gaan, omdat ik net kom kijken in de thuiszorg. Maar ik vind de zorg en de kwaliteit en ook de patientveiligheid een stuk minder professioneel als in het ziekenhuis. Waar ik het niet mee eens ben in het artikel is, dat tijd als indicatie wordt gegeven voor een kwaliteit. Alsof ik na een jaar geen sonde ingebracht te hebben dat niet meer zou kunnen? Dat kan ik met mijn ogen dicht bij wijze van spreken. Bekwaamheid en bevoegdheid is iets wat iedereen zelf moet aangeven, dat is het belangrijkste! Het is een grote verantwoordelijkheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.