Dat is het nieuwe ontwerpbesluit van minister Bruins over het zichtbaar voeren van het BIG-nummer door zorgverleners, dat vanaf vandaag in internetconsultatie gaat. Dit betekent dat iedereen die wil meedenken over het voorstel, hierop kan reageren.
Kritiek
Oorspronkelijk moesten BIG-registreerde beroepsbeoefenaren hun registratienummer al per 1 april zichtbaar maken voor patiënten en naasten. Het BIG-nummer zou vermeld moeten worden op websites, digitale media, e-mails, briefpapier, facturen en bordjes bij de wachtkamer. Maar na veel kritiek, onder andere van V&VN, werden die plannen niet gehandhaafd.
Internetconsultatie
De reactietermijn van de internetconsultatie loopt tot 30 september 2019. Daarna neemt de minister een definitief besluit.Het streven is om het aangepaste besluit uiterlijk 1 januari 2020 te publiceren en op 1 juli 2020 in werking te laten treden. Totdat het nieuwe besluit in werking treedt, handhaaft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd niet op de huidige, te wijzigingen verplichting het BIG-nummer te vermelden.
Dit is de volgende die komt met regels waar verpleegkundigen aan moeten voldoen. Er zijn blijkbaar velen die het beroep van verpleegkundigen in een (steeds strakker) keurslijf willen persen. En dan verbaasd zijn dat verpleegkundigen de zorg voor gezien houden. Gek hè ?
BIG-nummer geven als er naar gevraagd wordt. And that’s it!!!
Het bekend maken van je BIG-registratienummer heeft niets te maken met privacy. Elke patiënt/ betrokkene mag dit nummer van je vragen om desgewenst te controleren of (en hoe) je BIG-geregistreerd bent. In die zin zie ik dus geen bezwaar. Wel geeft het weer meer registratiedruk en daar zit ik niet op te wachten. Het BIG register is nu al voor iedereen te raadplegen.
Ik werk niet als privé persoon maar als werknemer van een organisatie, mijn werkgever is voor klachten het aanspreekpunt. Mijn werkgever is verantwoordelijk om te controleren wie ik ben en of ik voldoende gekwalificeerd ben (oa. BIG registratie) voor de werkzaamheden die ik moet doen.
Voor een ZZP’r gelden andere regels …
Naar mijn mening is een dergelijke maatregel niet te handhaven in kader privacy wetgeving en in kader terugdringen bureaucratie in de zorg.
Uiteraard moet iedere verpleegkundige het BIG nummer kunnen tonen als een cliënt, werkgever daar naar vraagt.
Helemaal eens met bovenste uitspraak. Je moet je kunnen identificeren op vraag maar niet sowieso. Privacy voorop.
Of gaan we terug naar gestapopraktijken?
Even 7 keer nadenken mr de Minister.
Fijne dag collega’s,
R.a. flam vpk