Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

“Verplichte” familieparticipatie succesvol

De meeste familieleden zijn enthousiast als hen gevraagd wordt maandelijks vier uur te participeren in het verpleeghuis.
Verplichte familieparticipatie succesvol

Dit zeggen resultaten van een proef die zorginstelling Vierstroom heeft gehouden op drie locaties. In totaal werden 103 cliënten en hun netwerken betrokken bij het experiment, dat van november 2012 tot en met juni 2013 werd gehouden. Dit nieuws zorgde voor veel ophef en driekwart van de verzorgenden vond het verplichten van familieparticipatie niet kunnen.

Minimaal vier uur

Per 1 januari 2013 werden alle nieuwe cliënten en hun familieleden gemeld dat het de gewoonte is dat het netwerk minimaal vier uur in de maand aanwezig is en ‘bijdraagt aan de huiselijkheid’. In deze periode zijn achttien nieuwe cliënten ingestroomd. Familieleden van vijftien van hen reageerde enthousiast over het verzoek tot participatie. Twee families aarzelden, en een familie koos ervoor om een andere zorginstelling te kiezen. ‘Dit is interessant’, zegt Vierstroom in een rapport, ‘er was immers geen sprake van een verplichting’. Blijkbaar werd de familieparticipatie wel opgevat als een morele verplichting.

Lees hierde weblog van Conny: ‘Ik vraag me af of de zorg er beter van wordt als je familie verplicht om mee te helpen’

Van de nieuwe bewoners bleken hun netwerken in totaal 219 uur per maand te participeren. Dit komt neer op zo’n 12,2 uur per week, aanzienlijk meer dan de gewenste vier uur. Zowel verzorgenden van De Vierstroom als familieleden staan positief tegenover netwerkparticipatie, met een aantal mitsen en maren.: ‘Ik wil dat niet aan u vragen, want dan durft u straks geen nee te zeggen’. En: ‘Ik wil mijn hulp niet aanbieden, want dan geef ik jou nog de indruk dat je het niet goed doet’, zijn vragen waar verzorgenden en familieleden voor komen te staan. Een goede dialoog geeft verheldering.

Welbevinden cliënt

Uit de experimentperiode wordt geconstateerd dat het welbevinden van de cliënten is verbeterd. Halverwege april 2013 is volgens het rapport van Vierstroom een stijging waar te nemen; in die periode heeft veel netwerkparticipatie plaatsgevonden.

Reactie Van Rijn

Staatssecretaris van VWS Martin van Rijn zegt dat de proef van Vierstroom goed aansluit bij de kabinetsplannen voor de mantelzorg: ‘Het welbevinden van bewoners lijkt tijdens het experiment gestegen. Dat is de winst. Want als ik iets merk tijdens werkbezoeken is het wel hoe groot de rol is die mantelzorgers en vrijwilligers spelen in het geluk van hun naasten. En dat geldt in een instelling echt niet minder dan thuis.’ Mantelzorgvereniging Mezzo is minder positief gestemd: zij vindt dat Vierstroom de mantelzorgers onder druk zet.

 

Klik hier voor het rapport over de netwerkparticipatie

 

Lees ook:

1 REACTIE

  1. Tja het is maar wat we succesvol noemen.De vraag aan de manager om zijn salaris bij te stellen naar de Balkenende-norm werd minder succesvol beantwoord, dus daar is hij minder idealistisch.Dit is gewoon een graaier die een idee heeft om nog meer winst te kunnen maken en die winst niet in gaat zetten voor zijn huizen.
    Van Rijn vindt ook dat hij aan mantelzorg doet omdat hij zijn moeder 1x per week bezoekt: en bewoners weigeren omdat de familieleden niet 4 u verplicht ingeroosterd willen worden is echt machtsmisbruik en zou verboden moeten worden.Je ouders verzorgen is gewoon en normaal en mijn moeder zou daar nooit komen als ik in staat ben om haar te verzorgen,maar als ik dat niet meer kan, dan wil ik toch niet door een manager uitgebuit worden.Laat hij het maar een succes noemen, het is machtsmisbruik en uitbuiting.Hij krijgt n.l. geld voor de verzorging en maakt dikke winst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.