Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vervalste insulinenaalden in omloop

Er zijn vervalste injectienaaldjes van insulinepennen in omloop, die een risico kunnen opleveren voor patiënten.
Vervalste insulinenaalden in omloop

Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekendgemaakt. De vervalsingen zijn nagemaakte naalden die erg lijken op NovoFine naalden, waarvan de originelen worden geproduceerd door Novo Nordisk. Dit farmaceutische bedrijf meldt deze nepnaalden niet te produceren. De nepnaalden voldoen ook niet aan de kwaliteitseisen van Novo Nordisk. Een woordvoerder zegt desgevraagd dat voor zover bekend in België geen valse naalden in omloop zijn.

Streepjescode
De valse naalden zijn te herkennen aan onder meer een Engelstalige verpakking. De originele naaldjes zitten in Nederland in een Nederlandstalige verpakking. Verder ontbreekt de streepjescode op de verpakking en past de nagemaakte naald niet goed op de schroefdraad van het systeem waarmee insuline wordt toegediend.

Risico
Volgens de IGZ hebben zich nog geen ongelukken voorgedaan door de vervalste naalden. De naalden brengen wel risico mee, aldus de IGZ. De naald kan afbreken, de namaaknaald past niet altijd goed op het insulinetoedieningssysteem waardoor de insuline niet goed kan worden toegediend en de steriliteit kan niet worden gewaarborgd waardoor er mogelijk ongemak, irritatie en ontstekingsverschijnselen kunnen ontstaan.

Iran
Volgens een woordvoerder van de IGZ zijn er in Nederland 200.000 nepnaalden in omloop gebracht. De zegsman van de IGZ spreekt van een ’totaal nieuwe ontwikkeling’. ‘Nep-Rolexen en nep-Viagra kennen we al, maar het is voor het eerst dat ook medische hulpmiddelen worden nagemaakt.’
Waar de naalden vandaan komen is onduidelijk. De distributeur van de naalden, Mediq Direct, heeft de naalden gekocht bij een leverancier. Deze stond volgens een woordvoerster ‘als betrouwbaar te boek’. Volgens de IGZ leidt het spoor via een fabriek in Maleisië naar Iran. De IGZ onderzoekt de zaak. 

Inspectie op de hoogte
Het AD bericht dat de Inspectie al in maart op de hoogte was dat er in het buitenland nagemaakte ondeugdelijke insulinenaalden op de markt waren. Nederlandse groothandels, apothekers en patiënten zijn daarvoor pas afgelopen week gewaarschuwd. Nu blijken dergelijke naalden ook in ons land onder diabetespatienten te zijn verspreid. De IGZ zegt eerst bevestiging te willen hebben dat er ook in Nederland vervalste naalden in omloop waren.

Door: redactie Nursing
AD

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.