Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgende: ‘Ik gaf overdosis door werkdruk’

Een verzorgende ig staat terecht omdat ze een cliënt in het verpleeghuis per ongeluk een overdosis insuline toediende. Zij geeft aan dat dit door de werkdruk kwam en wist niet dat ze onbekwaam was voor deze handeling.
Fotolia_93014583_Subscription_Yearly_XL.jpg
Foto: Fotolia

Dit meldt Omroep Brabant, en verslaggeefster Alice van der Plas die op Twitter verslag deed van de rechtszaak. De 57-jarige verzorgende werkte in verpleeghuis De Wilgenhof in Eindhoven. Daar checkte in 2012 het bloed van een dementerende bewoonster (79). Ze schrok van de waarden en belde een verpleegkundige en de arts. Die zei dat de verzorgende de bloedwaarden nogmaals moest meten. Wanneer deze nog steeds zo waren, moest ze zes eenheden met kort werkende insuline inspuiten.

Gelogen over spuit 
Volgens deskundigen is zes eenheden insuline zo weinig, dat je dat alleen via een prikpen kan toedienen. Omdat de verzorgende geen prikpen kon vinden, gebruikte ze een andere spuit. Vervolgens spoot ze een ampul van drie of zes –haar verklaringen verschillen hierover- milliliter in bij haar cliënt. Tegen de verpleegkundige zei de verzorgende dat ze een prikpen had gebruikt.

Ontslagen door zorginstelling 
Door de overdosis insuline zakte de dementerende vrouw weg, en raakte ze in coma. Toen ze hier na bijna een week uit ontwaakte, kon ze minder goed praten. Daarnaast ging het slikken moeizamer dan ervoor. Als de verzorgende 3 milliliter insuline gespoten had, betekent dit dat dit 50 maal de 6 eenheden insuline is. Als ze 6 milliliter heeft ingespoten, is dit 100 x de bevolen hoeveelheid. Op de vraag van de rechter waarom de verzorgende loog over welke spuit ze gebruikte, antwoordde de verdachte: ‘Ik heb een fout gemaakt, ik heb de verkeerde spuit gebruikt. Ik weet niet waarom ik heb gezegd dat ik de prikpen had gebruikt.’ De zorginstelling waar de verzorgende werkt -Vitalis Zorg Groep- heeft de vrouw inmiddels ontslagen.

 
De verzorgende wist niet hoe ze 3 milliliterampul moest omrekenen naar de voorgeschreven 6 eenheden, ‘Maar ik vond dat ik iets moest doen’, verklaarde ze tijdens de zitting. De verzorgende was tijdens de zitting erg emotioneel. Op de vraag van de rechter hoe het mogelijk is om zo’n fout te maken, met zoveel ervaring, antwoordde ze huilend:  ‘Het was stervensdruk, het liep over.’ Ze zei eerder aan collega’s al aangegeven dat ze de werkdruk soms amper aankon.

 

Niet bekwaam 
Volgens rechter voldeed verdachte ook niet meer aan de eisen voor haar verzorgingstaken. Verzorgende: ‘Dat doet niemand van ons. Er is nooit over bekwaamheid gesproken. Dit had iedereen kunnen overkomen, maar het is mij overkomen.’ Volgens rechter was het de eigen verantwoordelijkheid van de verzorgende om aan de eisen te voldoen en op tijd bij te scholen. Rechter: ‘Wist u of u wel mocht spuiten?’ Verzorgende: ‘Waarom zou ik daarover nadenken, er werd nooit iets over gezegd.’

Eerder werd een verzorgende ontslagen, omdat ze weigerde nachtdiensten te draaien. Zij verloor de rechtszaak die zij hierover aanspande tegen haar werkgever Lees meer>>

Verslaggever Alice van der Plas twittert: ‘De inspectie kwam in 2013 langs op Wilgenhof naar aanleiding van reeds incidenten, waaronder een fataal incident. Volgens inspectie waren er hoge risico’s als het ging om scholing en inzet van het zorgpersoneel. Ook schortte het volgens de inspectie aan medicijnveiligheid, zo waren insulinepennen niet van naam voorzien. Uiteindelijk is door de Wilgenhof aan de normen van de inspectie voldaan.’

Verpleegkundig rekenen is een vaardigheid die belangrijk is om als verzorgende ig geen medicatiefouten te maken. Met deze tips blijf je extra alert. Klik hier voor 8 tips>>

Eis 
Het openbaar ministerie verwijt de verdachte roekeloos handelen met zwaar lichamelijk letsel als gevolg. De advocaat van de vrouw zegt dat de fouten gemaakt zijn door de hoge werkdruk. Daarom pleit hij voor vrijspraak.

Hoe denk jij hierover? Reageer op onze Facebookpagina >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.