Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verzorgende ‘tillift-incident’ gebukt onder werkdruk

De verzorgende die een demente cliënt in de tillift vergat wordt niet ontslagen. De rechter vindt dat er veel verzachtende omstandigheden zijn.
moe.jpg
De verzorgende werkt al vijfentwintig jaar voor Cordaan. - Foto: Free Images

Dit schrijft Parool. Het incident vond plaats in mei, in een woonzorgcomplex van Cordaan in Amsterdam. De verzorgende bracht de cliënt naar het toilet, maar liep weg toen de vrouw in de tillift bij het toilet hing. Vervolgens vergat hij haar, waarop ze de hele nacht in de tillift heeft gehangen. De vrouw werd pas de volgende ochtend door de dagdienst opgemerkt.

Verzachtende omstandigheden

Cordaan spande een rechtszaak tegen de verzorgende aan, omdat de zorginstelling vindt dat hij nalatig heeft gehandeld. De rechter ging hier uiteindelijk niet mee akkoord. Wat hij hierbij liet meewegen was het feit dat de verzorgende al vijfentwintig jaar voor Cordaan werkt, en bovendien veel gezondheidsklachten had. Later die maand werd kanker bij hem geconstateerd. De verzorgende had ontzettend veel last van schuldgevoelens, en gaf toe dat hij ernstig tekort geschoten was. Wat Cordaan niet in het voordeel werkte, was dat verzorgenden van de nachtdienst de vrouw ook niet hadden opgemerkt. Daarnaast heeft de zorginstelling niet kunnen bewijzen dat een controleronde lopen in de avonddienst verplicht was.

Hoge werkdruk

De verzorgende gaf aan dat de werkdruk in de zorginstelling ontzettend hoog is. Cordaan antwoordde dat niemand hier ooit over geklaagd had, maar dat was volgens de verzorgende omdat er een angstcultuur heerst. De verzorgende gaat op een andere locatie weer aan de slag.

Eerder werd een verzorgende ig ontslagen omdat ze haar cliënt een rekenfout maakte, en haar cliënt een overdosis een overdosis insuline inspoot. Ook zij droeg de werkdruk aan als oorzaak >> 

4 REACTIES

 1. Werk dus in verzorgingshuis, kleinschalig, maar de laatste 5 jaar is daar echt iets mis, een vaste kern met face boek, personeel dat komt, je ziet het al deze haalt het niet, dus veel verloop, ZZPers, lieve mensen, van heinde en verre vandaan, daar moet de volle mep voor betaald worden en jij mag doormodderen.
  Het gaat wel ten kostte van de cliënten!!
  Zullen we het niet over uren betalen hebben, want hoe vaak ben je vroeger voor de overdracht en later omdat je nog moet rapporteren.
  Marketing. Iemand voor 28 uur contracteren en 40 uur laten werken. Slaat nergens op.

 2. Lees alle reacties
 3. Zorg voor personeel in de hele gezondheidszorg is zwaar…ik zeg maar 'onder de maat' Je bent een nummer en je ziekmelden wordt eigen keuze genoemd…er wordt zwaar misbruik gemaakt van structurele onderbezetting. Hierdoor is je schuldgevoel als je je ziek meldt veel hoger dan gezond voor je is. Dat hierdoor fouten worden gemaakt is niet alleen te verwachten maar gewoon een direct gevolg van bovenstaande. Top dat de rechter dat gezien heeft.

 4. Werk ook in een zorginstelling. Wanneer je klaagt als oudere wordt je hierop gepakt.
  Je krijgt nog geen dank wanneer je iets mankeert en je werkt door, terwijl een ander voor hetzelfde een week de ziektewet ingaat.
  Wij werken, en dat moet wel , bij de afgelopen hitte!!, geen airco, niets. Op de vraag aan t.c.er of er soms per gang 3 hoge ventilators geplaatst kunnen worden, gaat men niet eens in.
  Lieve familie, er zijn bij ons 3 bewoners die zo,n ding op hun kamer hadden. Alle lof voor deze families. De rest van de bewoners had het ook zeer warm

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.