Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgenden cruciaal bij woonvormen dementie

Verzorgenden vormen een cruciale factor bij het succes van woonvoorzieningen voor mensen met dementie.

Ze moeten erkend worden als professional en de gelegenheid krijgen om mee te denken over de ontwikkeling van nieuw beleid. Korte lijnen en open deuren zijn daarvoor voorwaarden. Dit blijkt uit de Monitor Woonvormen Dementie van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS is uitgevoerd. Uit de Monitor komen tien succesfactoren, waarvan er vijf absoluut noodzakelijk zijn.
Duidelijk visie onontbeerlijk 
De eerste succesfactor is een duidelijke en goed geïmplementeerde visie. Zowel de zorg voor de bewoners als het personeels- en familiebeleid moeten hiermee in lijn zijn. De tweede succesfactor is een goede leidinggevende die steunt en stuurt, de verzorgenden ruimte geeft en een schakel vormt tussen de verzorgenden en het management. 
Het verzorgend personeel is de derde factor. De vierde succesfactor is dat verzorgenden het gevoel moeten hebben dat ze voldoende tijd hebben om goede zorg te kunnen bieden. Dat heeft niet alleen te maken met de personeelsbezetting. Zelf je werk kunnen indelen en erop kunnen rekenen dat er extra hulp wordt ingezet in uitzonderlijke situaties zijn even belangrijk. Een verbonden, open en betrokken team verzorgenden vormt de vijfde succesfactor. Een prettige sfeer onder elkaar, waardering van elkaars talenten en acceptatie van tekortkomingen hoort daarbij, maar minstens even belangrijk is ook de betrokkenheid bij bewoners en openheid naar familieleden.
Excellente Zorg
V&VN ziet in de uitkomsten van de Monitor Woonvormen Dementie een onderbouwing van Excellente Zorg. Excellente zorg staat voor de beste zorg aan patiënten, bewoners en cliënten. Geboden door de verpleegkundigen en verzorgenden die met volle overgave, volgens de laatste stand van de wetenschap hun werk doen. Steeds meer zorginstellingen nemen Excellente Zorg op. 
Auteur: Redactie TvvOnline

 

Volg het laatste zorgnieuws nu ook op Twitter. Volg ons hier: @verzorgendentvv

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.