Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Verzorgenden frauderen over rug terminale cliënten

Het OM doet onderzoek naar oplichting en valsheid in geschrifte in de thuiszorg aan terminale patiënten.
Verzorgenden frauderen over rug terminale cliënten

Het gaat om 24-uurszorg voor cliënten in de laatste levensfase. Zelfstandig gediplomeerde verzorgenden die de cliënt officieel onder hun hoede hadden, besteedden de zorg uit aan ongediplomeerde krachten voor 50 euro per dag. Zelf declareerden ze bij de instelling die hen had ingehuurd 375 euro per dag. Met deze constructie verdienden zij elke dag dus 325 euro, zonder dat zij de cliënten zagen.

Cowboyverpleegkundigen

Het probleem van geldbeluste ‘cowboyverpleegkundigen’ die onvoldoende geschoold of zelfs zonder diploma in de thuiszorg werken speelde een paar jaar geleden ook al>>>

Politie en IGZ

De zaak kwam aan het licht omdat een van de vrouwen zich versprak toen de Amsterdamse patiënt thuis onwel werd. Twee vrouwen zijn toen direct aangehouden. De Amsterdamse zorginstelling die de gediplomeerde vrouwen inhuurde deed direct aangifte bij de politie en stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op de hoogte. Om hoeveel cliënten het gaat, is nog niet duidelijk. Wel zijn er meerdere meldingen gedaan.

Meerdere meldingen

Beroepsvereniging V&VN noemt het ‘zeer kwalijk’ dat de gediplomeerde verzorgenden misbruik hebben gemaakt van zwaar zieke patiënten. Een schending van de beroepscode, zegt directeur Helma Zijlstra in gesprek met de NOS. ‘Heel erg dat zoiets gebeurt, niet integer en ik ga op geen enkele manier hun handelwijze verdedigen.’

Wet BIG

Wat weet jij over de Wet BIG? Doe de kennisquiz>>>

BIG-register

Wel betwijfelt Zijlstra of onderzoek van de Inspectie veel zin heeft. Verzorgenden vallen immers niet onder de Wet BIG, dus ze zijn niet tuchtrechtelijk aansprakelijk. ‘Maar deze zaak is belangrijk genoeg om te kijken welke maatregelen de sector kan nemen om dit soort gevallen van fraude en oplichting te voorkomen.’ (NOS)

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Dank Piet Janssen, voor het wijzen op dezelfde ‘fraude’ in zorginstellingen. Waar bezuinigingen worden doorgevoerd op de werkvloer: steeds minder personeel op steeds meer cliënten/ patiënten. Waar leerlingen en stagiaires ingezet worden op verantwoordelijke diensten, om het rooster kloppend te krijgen. Waar de werkdruk steeds hoger wordt en er dus meer fouten gemaakt worden, ook door gediplomeerden.
  Waar teams de opdracht krijgen om desnoods collega’s terug te roepen van vakantie als er personeelstekort dreigt, maar het management in vakantietijd wél op halve kracht kan draaien.
  De verontwaardiging voor wat er hier in de thuiszorg is gebeurd, zal leiden naar meer onderzoek naar ‘fraude’ met PGBgeld. Het wordt dus nog moeilijker voor mensen die zelf de regie over hun zorg, of de zorg voor hun dierbaren willen houden. Uiteindelijk worden ze bijna gedwongen om toch naar een zorginstelling te gaan, alwaar de zorg niet beter geregeld is maar vaak wél meer kost!

 3. Gebeurd al jaren, feitelijk niets nieuws, creatief boekhouden heet zoiets.
  Bewoners betalen toch ook geen cent minder indien er structureel te weinig personeel is …
  In de jaren 90 schoten zorgbureaus als paddenstoelen uit de grond, was absoluut niet voor niets ..

 4. Ongelooflijk dat er medemensen zijn die dit doen!
  En dat bij zo een kwetsbare doelgroep!!!
  Als verpleegkundige ben ik Big geregistreerd en aansprakelijk voor mijn handelen;terecht ook!
  Maar hoe zit het hier?
  Men kan hier toch niet zo maar ongestraft
  Mee weg komen?
  Zorg dan tenminste voor een soort landelijke soort zwarte lijst, zodat deze mensen met dit soort praktijken, nergens meer in Nederland aan het werk komen!
  Dit lijkt mij toch wel het minste, wat men kan doen.
  Want weer wordt ons zo mooie en integere beroep ten schande gemaakt!
  Helaas maar waar deze excessen komen naar buiten en halen de media.

 5. Wat is dit nu weer …
  Wie haalt het in vredesnaam in zijn of haar hoofd om dat te doen…
  FRaude ..bah..
  Zie je nu wel er zijn mensen die denken er rijk van te worden.
  Bah ze maken ons beroep ten schande …
  Zwart lijst maken met mensen die niet weer (ook niet als vrijwilliger of mantelzorger of burgerkracht )aan t werk mogen ..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.