Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Verzorgenden geïntimideerd door directie’

Uit audio-opnames waarop verzorgenden te horen zijn, blijkt dat de directie van verzorgingshuis De Golfstroom wel degelijk wist van de zelfmoordplannen van een bewoonster, naar aanleiding van haar gedwongen verhuizing.
'Verzorgenden geïntimideerd door directie'

Dit meldt actualiteitenprogramma EenVandaag, die de opnames in bezit heeft. De 81-jarige mevrouw Westveer pleegde eind september zelfmoord in verzorgingshuis De Golfstroom in Den Helder, waar ze woonde. Aanleiding zou de op handen zijnde gedwongen verhuizing zijn. De instelling wilde op de begane grond ruimte maken voor een huisartsencentrum. Dat betekende dat de bewoners op die verdieping moesten verhuizen naar een ander appartement.

Audio-opnames

De directie van het verzorgingshuis ontkende signalen te hebben gekregen dat mevrouw een eind aan haar leven wilde maken als ze moest verhuizen. Maar uit de audio-opnames blijkt het tegendeel waar te zijn, aldus EenVandaag. Ook legden zij directeur Coen Veenstra de afscheidsbrief van mevrouw Westveer voor. ‘Zoals jullie personeel en bewoners behandelen, als oud vuil, daar valt niet mee te leven’, staat hierin.’Dat is háár interpretatie’, reageert Veenstra. ‘Ik kan niet zeggen: als dat zo in de brief staat dan is er geen goede zorg verleend, of zijn wij de oorzaak van deze keus.’

Bekijk hier de uitzending van EenVandaag terug

Ook verzorgenden zouden aan de bel hebben getrokken bij de directie, en meldden hen dat diverse bewoners liever sterven dan verhuizen. Directeur Veenstra ontkent dit tegenover EenVandaag. Vervolgens laat de journalist hem opnames van een medewerkersbijeenkomst horen. Hierop klinkt een verzorgende: ‘Er gaan mensen gigantisch achteruit, die willen niet meer eten, en niet meer naar bed. “Weet je wat? Laat mij maar doodgaan. Dan hoef ik niet meer te verhuizen.”‘ ‘Dat kan ook een keus zijn’, antwoordt de stem van Veenstra op de opname, tot hoorbare ontzetting van de aanwezige verzorgenden. Na het horen van de opnames merkt Veenstra op: ‘Ik denk dat we de context moeten zien waarin dat overleg heeft plaatsgevonden en hoe mensen daarbij zaten.’

Intimidatie

Volgens verzorgenden van De Golfstroom is er sprake van intimidatie en een angstcultuur, melden zij anoniem aan EenVandaag. ‘Als je commentaar hebt zeggen ze: misschien ben je wel niet geschikt voor je functie’, ‘de bewoners zijn bang’ en: ‘wij hebben geen inspraak’, zijn uitspraken die genoteerd zijn. Hoogleraar ouderenrecht Martin Buijsen zegt dat er een ondernemingsraad ontbreekt bij De Golfstroom, wat je bij een bedrijf van minimaal 50 werknemers wel moet hebben. Ook vindt hij de verhuistermijn van vier maanden te kort. ‘Dat moet natuurlijk bijtijds gecommuniceerd worden, een jaar of langer van tevoren, en de cliëntenraad moet zich daarover buigen.’ Directeur Veenstra zegt dat ze de termijn zorgvuldig hebben overwogen, en hier dus achter te staan.

Onderzoek ingesteld

Er schijnen vijf bewoners te zijn die naar de rechter willen stappen om de verhuizing te voorkomen. Een familielid van mevrouw Westveer heeft haar afscheidsbrief overhandigd aan SP kamerlid Renske Leijten, die toezegt hier werk van te maken. Wel merkt ze op dat ze op een muur stuit bij staatssecretaris Van Rijn. ‘Hij zegt: “Ik moet bezuinigen.” En dat doet hij op een harde manier. Ik hoop dat hij meer hart met een t kan laten zien.’ De Inspectie voor de Gezondheidszorg is inmiddels een onderzoek gestart naar de zelfmoord van mevrouw Westveer.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.