Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verzorgenden kunnen incontinentie drastisch verminderen’

Verzorgenden en verpleegkundigen kunnen onnodige incontinentie bij demente ouderen verminderen of zelfs voorkomen. Dit blijkt uit het nieuw verschenen boek 'Toiletgang bij dementerenden'.

Als een dementerende oudere net incontinent is, kunnen verzorgenden onterecht de neiging hebben direct naar inco-materiaal te grijpen. Dit werkt incontinentie in de hand.
Dit en andere info is te lezen in het nieuw verschenen boek ‘Toiletgang bij dementie’, dat tijdens de internationale Dag van de Verpleging is gepresenteerd. Hierin wordt betoogd dat het percentage incontentie – zo’n 75% van de ouderen in woonzorgcentra en verpleeghuizen- fors omlaag kan, door onder andere vroege signalering van verzorgenden.  

 

Depressief

Het boek legt uit wat goede zorg bij incontinentie is. Ouderen met dementie in zorgcentra hebben vaak onnodig last van incontinentie. Ongeveer 50 tot 60% van de cliënten met incontinentie lijdt aan depressieve klachten, schaamte en een lager zelfbeeld. Verzorgenden, verpleegkundigen en mantelzorgers spelen een belangrijke rol bij het terugdringen of zelfs voorkomen van incontinentie bij dementerenden.

 

Vroege signalering

Door vroege signalering en diagnostiek is het mogelijk om incontinentie voor een deel te verminderen of zelfs te voorkomen. Ook een andere aanpak van de dagelijkse toiletgang kan onnodige incontinentie terugdringen. Auteurs van het boek zijn Dr. Paul van Houten (specialist ouderen geneeskunde) en medisch journalist Aliëtte Jonkers.

 

Bron: Toiletgang bij dementie / Nursing

Auteur: Redactie TVVonline

 

Klik hier om het boek ‘Toiletgang bij dementie’ te bestellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.