Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgenden ondersteunen ambulancedienst

Verzorgenden springen in de bres om de ambulancedienst te helpen bij zijn werkzaamheden.  Geen lange wachttijden meer, maar snelle en efficiëntere zorg.


 

Acute zorgteams van zorgorganisatie Valent Rijn, – Duin- en Bollenstreek (RDB) ondersteunen sinds 9 januari de Regionale Ambulance Dienst (RAD) bij hun werkzaamheden. Ouderen liggen onnodig lang op de grond. Dus ondernam Valent het initiatief om de RAD te ondersteunen.

Samenwerking
Aanleiding voor de samenwerking is in eerste instantie de schrijnende berichtgeving in de media waaruit blijkt dat ouderen soms nodeloos lang liggen te wachten op hulp. Ambulancediensten rukken niet altijd uit bij meldingen waar geen ambulancevervoer voor nodig is. Daarnaast zijn niet alle instanties zoals de ambulancedienst en de huisartsen op de hoogte van de acute zorgteams van Valent. Ineke van Oeveren, communicatiemedewerker bij Valent: ‘De teammanager van de acute zorgteams reageerde hierop met de mededeling dat er al zeventien jaar twee acute zorgteams binnen Valent bestaan. Ze is gaan praten met de ambulancedienst. Beide partijen zijn op deze manier tot een samenwerkingsverband gekomen.’

Ambulancedienst
Valent en RAD hebben afgesproken dat de ambulancedienst Valent inschakelt als zij ten onrechte opgeroepen wordt voor een situatie waarin de ambulance niet nodig is, maar wél zorg moet worden geleverd . ‘De twee acute zorgteams bestaan uit verzorgenden die hebben gewerkt in de wijk. Als mensen gevallen zijn, leggen ze hen terug in bed. Hebben ze zich bevuild dan worden ze verschoond. Allemaal voor de hand liggende handelingen voor verzorgenden. Ambulancevervoer is in deze gevallen niet nodig’, aldus Van Oeveren.

Uitbreiden
Het pilotproject van Valent en RAD speelt zich af in het zorggebied van Valent, namelijk de Rijn-, Duin- en Bollenstreek. Blijkt het pilotproject succesvol te zijn dan wordt de ondersteuning uitgebreid naar Leiden en omstreken, Alphen aan de Rijn en Gouda, in samenwerking met andere thuiszorgorganisaties.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.