Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verzorgenden thuiszorg voelen zich onveilig

Verzorgenden en verpleegkundigen werkzaam in de thuiszorg voelen zich regelmatig niet veilig als zij op weg zijn naar een cliënt. Hangjongeren en slechte verlichting zijn de belangrijkste oorzaken voor het onveilig voelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de beroepsorganisatie NU’91.

Zeventig procent van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden geeft aan dat zij zich de afgelopen twee jaar vooral in de avonduren onveilig voelden. De beroepsorganisatie ondervroeg in totaal 377 thuiszorgverpleegkundigen en –verzorgenden, voornamelijk in de leeftijdscategorie van 40 tot 59 jaar. Een kwart van de ondervraagden is werkzaam in de Randstad of in een grote stad, driekwart werkt daarbuiten.

 

Hangjongeren

Ruim negentig procent van de verzorgenden en verpleegkundigen geeft aan dat ‘hangjongeren’ in de avond- en nachtdienst voor een onveilig gevoel zorgen. Ook slecht verlichte straten en niet werkende buitenverlichting aan huizen van cliënten worden als oorzaak genoemd. Andere redenen voor een onveilig gevoel waren het gedrag van de cliënt, seksuele intimidatie en verbale en non-verbale agressie.

 

Vervoer

Het grootste gedeelte van de thuiszorgmedewerkers (tachtig procent) gebruikt de auto als vervoermiddel op weg naar cliënten. Volgens de beroepsorganisatie geeft het gebruik van de auto aan de ene kant een veilig gevoel omdat je de deuren op slot kunt doen. Aan de andere kant geeft het een onveilig gevoel omdat je in het donker naar de auto moet lopen. 

 

Bron: NU’91

Auteur: Redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.