Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Video: dementerenden schrijven brief aan lotgenoot

Mensen met dementie hebben een brief geschreven aan lotgenoten. Deze brieven zijn gebundeld in het boek ‘Ik heb dementie’ en moet andere dementerenden tot steun zijn.
dementiebrieven.jpg
Foto: Kruispunt

Het boek is samengesteld door klinisch geriater Marcel Olde Rikkert van het Radboud UMC en dementiedeskundige Ruud Dirkse. In het boek staan vijftig brieven van mensen met dementie. Opvallend is dat zij vrijwel allemaal dezelfde boodschap hebben voor hun lotgenoten: wees eerlijk over je ziekte, en ga vooral niet thuis zitten treuren om wat allemaal niet meer kan. Ook geven zij hun lotgenoten praktische tips. Zo vertelt Henk van Pagée in de uitzending van Kruispunt: ‘Waar ik in het begin last van had, was dat ik alles kwijt was. Zoals mijn sleutels. Sinds ik ze heb vastgemaakt aan een touwtje, is dat probleem opgelost.’

Mensen associëren dementie algauw met een schrikbeeld uit een verpleeghuis, waar je snel aftakelt en doodgaat. Daar moet verandering in komen, vindt ook hoogleraar Anne Mei The.
Lees meer>>

Een andere briefschrijver is Margriet Pullens (79), die in 2013 te horen kreeg dat zij aan Alzheimer leed. Ze schrok er niet van: ’Ik wist wel dat er iets niet helemaal goed zat in mijn hoofd. Het gekke is dat ik zelf helemaal niet in de gaten heb dat ik dementie heb. Ik ben gewoon oud en mijn hoofd loopt naar achteren. Dat heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat je als je oud bent  meer tijd hebt, dus kun je ook meer genieten. Nog een voordeel: als je veel vergeet, zijn er iedere dag weer verrassingen.’ Dit schrijft zij dan ook in haar brief. ‘Er zijn dingen die moeilijk zijn, maar er zijn ook dingen die moeilijk gemaakt worden. Er zijn mensen die ontzettend zeuren over dingen waarvan ik denk: jongens, dat is het leven.’ Ook Ria van Everdingen (81) heeft een brief geschreven, die gepubliceerd is op de website van NRC. 

Klik hier voor meer info >>

Bekijk hier de uitzending van Kruispunt >>

Klik hier voor het fragment van PAUW >>

Winnen! Tijdschrift voor Verzorgenden mag drie exemplaren van het boek ‘Ik heb dementie’ verloten. Doe mee>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.