Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier tips om je werk los te laten op vakantie

Lig je in de zon, moet je opeens aan de zieke mevrouw Jansen denken, of je collega's die het superdruk hebben. Met deze tips kun je je werk tijdens de vakantie écht loslaten.
strand

1.  Laat je werk goed geregeld achter
Ook als niemand jouw werk tijdens jouw afwezigheid overneemt, is het raadzaam je werk zo goed mogelijk af te sluiten binnen de mogelijkheden die je hebt. Communiceer duidelijk van wanneer tot wanneer je weg bent, of je telefonisch bereikbaar bent (bij voorkeur niet), wie het aanspreekpunt is tijdens jouw afwezigheid en zorg voor een heldere overdracht. Zo kun je met een geruster hart op vakantie, dan wanneer je bergen werk ontvlucht als je de deur van je werk achter je dicht trekt. Daarnaast geeft het je een fijnere start als je na je vakantie weer aan de slag gaat.

2. Laat de controle los
Vaak komen werkzorgen door een behoefte aan controle. Je wilt een situatie, mensen of zelfs de toekomst beheersen. Wanneer dit soort zorgen op vakantie de kop opsteken, besef dan ten eerste dat de wereld prima blijft ronddraaien zonder jou. En ten tweede dat je sommige dingen niet kunt en ook zou moeten willen controleren. Wanneer je dit accepteert zul je een stuk meer ontspannen aan de rand van het zwembad zitten.

3. Onderneem fysieke activiteiten
Je kunt je zorgen over werk proberen weg te stoppen, te rationaliseren of te ordenen door ze op het strand te gaan opschrijven. Maar niets werkt zo goed als een mooie wandeling door de natuur of een stuk mountainbiken door het bos. Dit zorgt voor afleiding en maakt je hoofd letterlijk leeg. Blijf dus niet te lang hangen in zorgen, maar trek je sportieve schoenen aan en loop die zorgen van je af.

4. Doe eens bewust niets
Door de drukte op werk, ben je waarschijnlijk gewend aan de lopende band bezig te zijn. De neiging bij veel mensen is om deze modus in de vakantie door te zetten. Als een stoomtrein vullen ze hun dagen met stadjes afstruinen waarin ze ieder belangrijk monument willen zien, moeten per se bepaalde boeken gelezen hebben en het vakantiehuis houden ze perfect op orde. Als ze niets doen, bekruipt ze een schuldgevoel. Probeer daarom eens bewust niets te doen, en die schuldgevoelens te laten voor wat ze zijn. Je moet soms nét dat treetje lager in je energie om écht te kunnen ontspannen. Dwing jezelf om te blijven liggen op je standhanddoek. Je merkt dat je dan uiteindelijk echt kunt ontspannen. 

 

Door: redactie Nursing, Rachel van de Pol
Bronnen: Gezondheidsnet, Intermediair, Gelukmanagement

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.