Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijf thuiszorgorganisaties onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft opnieuw verscherpt toezicht ingesteld bij twee thuiszorgorganisaties.
Vijf thuiszorgorganisaties onder verscherpt toezicht

Het gaat om Hanimeli te Enschede en Let’s Go Zorg te Hasselt. Bij beide organisaties heeft de IGZ flinke tekortkomingen in de kwaliteit van zorg geconstateerd. Binnen één jaar tijd heeft de inspectie nu al vijf thuiszorgorganisaties onder verscherpt toezicht gesteld.

Nieuwe toetreders thuiszorgmarkt
Vorig jaar heeft de inspectie onderzoek verricht naar de nieuwe toetreders op de thuiszorgmarkt. Uit het onderzoek bleek dat de kwaliteit van zorg verontrustend was. 25 van de 26 organisaties uit het onderzoek scoorden hoge tot zeer hoge risico’s op de onderwerpen medicatieveiligheid, deskundigheid, aanwezigheid van verpleegkundige richtlijnen en zorgdossiers. Op basis van het opgestelde handhavingsplan volgt de inspectie de achterblijvers kort in tijd en nauwgezet. Dit heeft dus tot nu toe geresulteerd in vijf organisaties (inclusief Hanimeli en Let’s go zorg) die door de inspectie onder verscherpt toezicht zijn gesteld. In één geval is dit verscherpte toezicht omgezet in een sluitingsbevel.

Verpleegkundige richtlijnen en zorgdossiers
Bij de thuiszorgorganisaties Hanimeli en Let’s Go Zorg werd tijdens het eerste bezoek in het kader van het project Nieuwe toetreders duidelijk dat beide organisaties hoge tot zeer hoge risico’s voor de deskundigheid van de medewerkers, het medicatiebeleid, het naleven van verpleegkundige richtlijnen en de zorgdossiers hadden. Beide organisaties zijn door de inspectie verzocht om een plan van aanpak waarin duidelijk moest worden hoe en binnen welke tijd de kwaliteit van zorg verbeterd zou worden.

Onder toezicht gesteld
Zowel Hanimeli als Let’s Go Zorg hebben, ondanks continue druk van de inspectie, de plannen van aanpak te laat aangeleverd. De kwaliteit van deze plannen liet ook zeer te wensen over. Daarom zijn beide organisaties per 19 april 2010 voor een periode van 2 maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Zijn er na deze termijn geen substantiële verbeteringen zichtbaar, dan zal de inspectie de Minister van VWS adviseren over bestuurrechterlijke maatregelen, zoals een aanwijzing of een bevel.

IGZ
Door: redactie Nursing

Eerder in het nieuws
V&VN wil af van ‘cowboyverpleegkundigen’
Harde aanpak misstanden in thuiszorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.