Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vijfhonderd patiënten mogelijk besmet met hiv

Vijfhonderd patiënten van ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel zijn mogelijk besmet met het hiv-virus, hepatitis B of hepatitis C.
Vijfhonderd patiënten mogelijk besmet met hiv

Door een technische fout in vier nieuwe desinfectiemachines van het ziekenhuis, zijn slangen die gebruikt worden voor kijkonderzoek aan maag, longen of darmen mogelijk niet goed gereinigd. Het ziekenhuis benadrukt dat de fout in de machines zit en dat het ziekenhuis geen blaam treft. Bernhoven heeft leverancier Sanamij uit Rotterdam aansprakelijk gesteld.

Uitsluiten
De kans op besmetting is volgens de voorzitter van de raad van bestuur van Bernhoven René Peters ‘uiterst gering’. ‘Maar we nemen het zekere voor het onzekere en willen alles uitsluiten.’ Daarom krijgen de vijfhonderd patiënten donderdag een brief waarin ze opgeroepen worden binnen een week bloed af te staan.

Besmet
Het ziekenhuis heeft alle huisartsen in de regio en de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gebracht. Eind september wordt bekend of er daadwerkelijk mensen besmet zijn. Volgens Peters gaat het om driehonderd patiënten die tussen 9 juli en afgelopen 27 augustus in het ziekenhuis in Veghel een kijkonderzoek hebben ondergaan. In Oss gaat het om tweehonderd patiënten die tussen 13 augustus en 28 augustus een dergelijk onderzoek hebben gehad. Het ziekenhuis nam in die tijd in Veghel en Oss per locatie twee nieuwe desinfectiemachines in gebruik.

Niet verrast
De Inspectie voor de Gezondheidszorg is niet verrast door het incident in twee Brabantse ziekenhuizen, waar mogelijk patiënten besmet zijn geraakt met hiv, hepatitis B of C. ‘Je kunt dit soort incidenten niet voor zijn. We hebben heel veel gewaarschuwd, maar soms gaat het toch nog mis’, aldus een woordvoerder van de Inspectie. Volgens de zegsman is het niet mogelijk om een protocol op te stellen om te zorgen dat apparaten goed gereinigd worden. ‘De enige remedie is checken, dubbelchecken en nog eens checken.’ De oorzaak van de gebrekkige reiniging is steeds verschillend. ‘Soms is een apparaat bij levering niet in orde, soms komt het door onoplettendheid en soms is personeel onvoldoende opgeleid.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.