Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vingerprik maakt afnemen buisjes bloed overbodig

De Universiteit Utrecht ontwikkeld een methode om met een simpele vingerprik het geneesmiddel in verschillende lichaamsvloeistoffen van kankerpatiënten te bepalen. Hiermee wordt het afnemen van talloze buisjes bloed overbodig.
Vingerprik maakt afnemen buisjes bloed overbodig

Bij onderzoek naar anti-kanker geneesmiddelen is het erg belangrijk informatie te verzamelen over de opname en uitscheiding van het geneesmiddel door het lichaam. Daarom zijn op het laboratorium gevoelige methoden, die het geneesmiddel in verschillende lichaamsvloeistoffen bepalen onmisbaar.

Vingerprik
Bij huidige methoden worden in het kader van dit onderzoek vaak buisjes bloed afgenomen van een patiënt, wat vaak erg belastend voor ze is. Damen onderzocht daarom of er gebruik kon worden gemaakt van een simpele vingerprik.

Kinderen
De methode die Damen ontwikkelde is geschikt voor twee geneesmiddelen (vincristine en actinomycine-D) die vaak worden gebruikt bij Wilms’ tumor. Een druppel bloed wordt dan op speciaal papier aangebracht en naar het laboratorium gestuurd. De Wilms’ tumor komt vaak bij kinderen voor. Damen: ‘Zeker voor deze groep heeft de simpele vingerprik een meerwaarde.’ 

Kinderen
Carola Damen promoveert op 1 juli.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.