Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: ‘Cliënt moet thuis kunnen sterven’

Iedereen die dat zou willen, zou thuis moeten kunnen sterven. Het tekort aan wijkverpleegkundigen moet opgevangen worden.
voorkeurshouding
'Bij hoeveel procent van de stervenden wordt er rekening gehouden met hun voorkeurshouding?' (Foto: AppleMark)

Dit zegt demissionair staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in reactie op kamervragen van Lilian Marijnissen (SP), Vera Bergkamp (D66) en SGP-leider Kees Van der Staaij. Deze vragen werden gesteld naar aanleiding van een enquête van RTL Nieuws, waaruit blijkt dat één op de vijf zorginstellingen het afgelopen jaar problemen hadden bij het regelen van palliatieve terminale zorg thuis voor hun patiënten. ‘Als het zo is dat mensen –doordat de palliatieve terminale zorg niet kan worden geregeld- langer in het ziekenhuis moeten blijven, vind ik dat onwenselijk. Ook vind ik het belangrijk dat patiënten die niet noodzakelijk in een ziekenhuis behandeld moeten worden, elders worden opgevangen en  behandeld’, aldus Lilian Marijnissen.

Budgetplafonds in thuiszorg

Volgens Marijnissen zijn er voldoende middelen beschikbaar voor de wijkverpleging. Zo was er vorig jaar een onderbesteding van het budgettair kader wijkverpleging. ‘Voor 2018 zal het budgettair kader verder toenemen. Dit geeft ruimte om ook het komende jaar aan de toenemende vraag naar wijkverpleegkundige zorg tegemoet te komen’, vertelt Marijnissen. Francis Bolle, die namens V&VN het Kamerdebat heeft gevolgd, vertelt in een interview met Nursing dat budgetplafonds een probleem zijn bij de thuiszorgorganisaties: ‘De zorgvraag is de wijkverpleging is toegenomen, maar de zorgverzekeraars geven hier minder geld voor dan nodig is. In het budgettair kader is afgesproken hoeveel de zorgverzekeraars maximaal kunnen missen  aan wijkverpleging. Dit maximum is niet bereikt, waardoor de verzekeraar met een overschot zit. Dat is scheef, want aan de andere kant kampen thuiszorgorganisaties met te weinig geld, waardoor cliëntenstops dreigen. Van Rijn heeft toegezegd dat de NZa onderzoek gaat uitvoeren naar de financiering van de palliatieve terminale zorg. Bolle: ‘Nu wordt bij de wijkverpleging een integraal tarief gehanteerd. De NZa gaat kijken of dit tarief voor de palliatieve terminale zorg toereikend is.’

Zzp’ers meer ruimte geven

Lilian Marijnissen van de SP geeft aan dat ze weet dat er een tekort is aan wijkverpleegkundigen. Toch merkt zij op dat er veel nieuwe hbo-verpleegkundigen eraan komen: ‘Het is goed om te zien dat de instroom in de opleiding tot hbo-verpleegkundige sterk toeneemt. In 2014 was de instroom ruim 5.000 studenten. In 2016 was dit 6.500. Dit jaar gaan hogescholen nog eens 2.000 studenten meer opleiden.’ Francis Bolle van V&VN plaatst hier de kanttekening bij dat het onduidelijk is hoeveel van deze verpleegkundigen uiteindelijk voor de thuiszorg zullen kiezen. ‘Er ligt hier een taak: zorgen voor goede beeldvorming over het werk van de wijkverpleegkundige. Daar komt bij dat we jaren moeten wachten tot deze nieuwe verpleegkundigen de tekorten kunnen opvullen, terwijl we nú extra verpleegkundigen nodig hebben. Daarom is het zinvol om te kijken hoe zzp’ers in de wijkverpleging beter gefaciliteerd kunnen worden, want momenteel krijgen ze weinig ruimte op de zorgmarkt. De zorgverzekeraar weigert bijvoorbeeld zorg bij hen in te kopen, of negeert de zzp’er. We horen ook dat ze soms laat uitbetaald krijgen, waardoor ze failliet gaan.’ Van Rijn heeft de Nationale zorgautoriteit opdracht gegeven om bij de volgende Zorgmonitor Wijkverpleging te kijken naar de positie van de wijkverpleegkundige zzp’ers.

Lees ook:

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.