Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Volgend jaar 10 miljoen euro voor zeggenschap verpleegkundigen en verzorgenden

Er gaat volgend jaar 10 miljoen euro naar het verbeteren van de zeggenschap voor verpleegkundigen en verzorgenden. Dat zei demissionair minister van VWS De Jonge toe na een amendement op de Zorgbegroting 2021.
Eurobiljetten
Met het toegezegde geld moeten verpleegkundigen en verzorgenden meedenken over hun herstel. (Foto: Pixabay)

Het amendement kwam van Tweede Kamerleden Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Aukje de Vries (VVD). Daarin nemen zij het op voor verpleegkundigen en verzorgenden, die onder druk staan door de intensieve zorg voor coronapatiënten, de inhaalzorg en het vertrek van collega’s.

‘Om goed te kunnen herstellen geven zorgprofessionals zelf aan dat zij een aantal dingen nodig hebben. Naast rust/vakantie en een betere werk-privé balans, zijn mogelijkheden voor opleiding, invloed en zeggenschap (over herstel en over de inhaalzorg) en verlaging van de werklast genoemd,’ staat in het amendement.

Zeggenschap over eigen herstel

Met de 10 miljoen hopen Ellemeet en De Vries op korte termijn werk te kunnen maken van het herstel van de zorgmedewerkers. (Mede)zeggenschap over het herstel, de inhaalzorg en de mogelijke opschaling van zorg is volgens hen daarbij een essentieel onderdeel.

De Jonge: betrek zorgmedewerkers standaard bij beleid’

Hugo de Jonge ging hierin mee. Hij wil dat vanaf volgend jaar zorgmedewerkers standaard worden betrokken bij het beleid in alle zorgsectoren.

De Jonge: ‘Hoe je werk er uitziet, hoe de roostering verloopt, hoe je de situatie thuis kunt meenemen bij de inrichting van de werktijden: zorginstellingen zullen bij elk plan ook moeten kijken naar het belang van de medewerker. Juist met zorgprofessionals samen.’ Enkele werkgroepen zijn bezig uit te zoeken hoe invoering van de zeggenschap het beste kan plaatsvinden.

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer met de demissionair minister over de Zorgbegroting van volgend jaar. De Kamerleden bepalen mee hoe 2 miljard van de begroting wordt besteed. In december stemt de Kamer officieel over het amendement van Ellemeet en De Vries. De verwachting is dat het wordt aangenomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.