Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voor TvZ bezocht: Het 5e dementiecongres

Op: donderdag 15 november 2012 Door: Paulien Tazelaar ‘Je vraagt aan iemand wiens benen geamputeerd zijn en die je toevallig tegenkomt in de bibliotheek niet of diegene even een boek van de bovenste plank voor je wil pakken omdat je er zelf niet bij kunt. Waarom vragen we dan aan mensen met dementie wel onmogelijke dingen?’ Met dit voorbeeld neemt Jan van der Hammen (Theater en spel Amersfoort) ons mee in de wereld van de dementie.
Jan van der Hammen spreker nursing congressen

Van der Hammen legt de 450 aanwezigen van het 5e dementiecongres in Ede uit dat onze hersenen pas volgroeid zijn op ons 24e levensjaar. In die laatste fase van de ontwikkeling worden de complexe hersenfuncties vastgelegd zoals het kunnen plannen en reflecteren, ons decorum en de als-dan functies (oorzaak en gevolg). Bij het dementieproces gaan eerst delen van ons lerende brein, van onze cognitieve functies verloren. Dat zijn de functies die het laatst ontwikkeld zijn en dat verklaart het decorumverlies bij de oudere met dementie, evenals het niet meer rekening kunnen houden met de ander.

 

Voor 70% afhankelijk

Margo Lak (bureau Zorggeluk Leusden) illustreert bovenstaande, als enige spreker van de dag, zonder ondersteuning van een powerpoint: ze kan de deelnemers heel goed hun eigen plaatjes laten maken omdat ze zulke beeldende voorbeelden geeft. Ze vertelt dat mensen met dementie voor 70% afhankelijk zijn van de omgeving. Als de verzorgenden of verpleegkundigen in de rapportage schrijven ‘mevrouw had een goede dag’ kunnen ze eigenlijk beter schrijven ‘ik had een goede dag’: of de dag goed is verlopen is immers voor een groot deel afhankelijk van degene die voor de cliënt werkt.

Memoriemethodiek

Zij geeft voorbeelden van plaatjes die onze hersenen maken. Als je tegen een dementerende oudere zegt dat hij naar de huiskamer gaat, heeft de oudere een beeld van een huiskamer uit vroeger tijden in gedachten en niet de moderne kamer van de afdeling. Om de oudere mee te nemen naar stukjes van vroeger heeft MemorieCare een methodiek bedacht: de memoriemethodiek.

 

Vroegsignalering

Marieke Perry (huisarts) onderstreepte het belang van vroegsignalering bij dementie en de rol van de medewerkers van de thuiszorg daarin. Voordelen van vroegsignalering zijn:

  • Zekerheid over de diagnose waarmee veel onzekerheid wordt weggenomen.
  • Mogelijkheid om toekomst te plannen, rekening houdend met de diagnose.
  • Proactief anticiperen op zorg.
  • Eventuele medicamenteuze behandeling vroegtijdig inzetten.
  • Adequate psychosociale begeleiding.
  • Uitstel van opname.

 

– Toolkit Dementie

Er is een ‘observatielijst vroege symptomen dementie’ waarmee je objectiveert wat je in gesprek gehoord en gezien hebt.

– EasyCare

Het in kaart brengen van zorgdiagnostiek kan onder andere met EasyCare.

– Zorgstandaard Dementie

Margje Mahler (Vilans) vertelt over effectief samenwerken met behulp van de zorgstandaard Dementie. Als de verschillende instanties die zorg bieden aan mensen met dementie dit volgens de zorgstandaard doen, is iedereen met dementie én zijn mantelzorger verzekerd van goede zorg in de eigen regio.

 

In 2013 organiseert Nursing weer een Dementiecongres. Wil je hiervan op de hoogte blijven, meld het hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.