Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties64

‘Voorkom salarisverhoging verpleegkundigen’

Als verpleegkundigen een hoger salaris gaan bedingen, komt de betaalbaarheid van de zorg nog verder in het nauw. De overheid moet dat voorkomen.
'Voorkom salarisverhoging verpleegkundigen'

Dat is een van de conclusies van het Zorginnovatieplatform, een breed samengestelde groep van deskundigen, in een nieuw rapport met de titel Zorg voor mensen, mensen voor de zorg. Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid heeft deze groep plannen bedacht om het tekort in de zorg op te vangen. En dat is nodig, volgens het Zorginnovatieplatform: in 2025 zal er een tekort zijn van 450.000 zorgmedewerkers, waarvan een groot deel verpleegkundigen. Vooral aan mbo- en hbo-verpleegkundigen zal een tekort zijn, meldt de groep.

Niet meer verpleegkundigen, maar minder zorg
Als verpleegkundigen en verzorgenden schaars worden, zouden ze meer salaris kunnen gaan bedingen. De betaalbaarheid van de zorg komt daarmee verder op de tocht, stelt het platform. De overheid moet daarom ook nadenken over andere manieren om het tekort aan arbeidskrachten op te vangen. Zo zou het zorgpakket waarop mensen recht hebben, kunnen worden verkleind. Er is dan immers ook minder personeel nodig die de zorg moet leveren. Ook zouden computers en moderne techniek de handen en ogen van de verzorgenden kunnen vervangen.

Werktijden aanpassen aan schooltijden
Daarnaast meent het Zorginnovatieplatform dat de overheid meer geld zal moeten investeren in het personeelsbeleid voor de zorg. En ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuiszorginstellingen moeten zelf meer moeite doen om bestaand personeel vast te houden. Zo zouden medewerkers betere mogelijkheden moeten krijgen om hun werktijden aan te passen aan de schooltijden van hun kinderen.

Meer kansen voor bijscholing
Verder zouden ze meer kansen moeten krijgen om zich bij te scholen en carrière te maken. Verpleegkundigen willen zich graag bijscholen, maar moeten de bijscholing nu vaak uit eigen zak betalen, bleek ook al uit recent onderzoek van Nursing.
Natuurlijk moeten ziekenhuizen en andere zorginstellingen ook creatief zijn in het aantrekken van nieuw personeel, aldus de onderzoekers.

Iedereen mag reageren
Het Zorginnovatieplatform roept iedereen op een reactie te geven op het arbeidsmarktadvies. De reacties worden gepubliceerd op de website van het platform en daarna aangeboden aan het kabinet. Het kabinet neemt vervolgens alle meningen mee voor een officiële reactie op het rapport. Deze officiële reactie wordt begin 2010 bekendgemaakt. Reageren kan tot 23 december via de website van het Zorginnovatieplatform.

Door: redactie Nursing
Zorginnovatieplatform

64 REACTIES

 1. Tja wat moet je hiervan zeggen? Het is weer een rapport geschreven door mensen die hoogstwaarschijnlijk zelf bijzonder veel salaris ontvangen. Dit vaak in tegenstelling tot onze groep verpleegkundigen. De gezondheidszorg gaat kapot aan alle bonussen, topsalarissen en kosten voor (interim) bestuurders. Niet aan het relatief lage salaris dat wij als verpleegkundigen “verdienen”.
  Geef de verpleegkundigen het loon dat ze verdienen en kijk waar geld bespaard kan worden aan alle onzin!

 2. Lees alle reacties
 3. Nog een laatste reactie, voor ik het voor gezien houd.
  Als we iets willen, zullen we het op eigen kracht moeten doen. Denk vooral niet, dat Raden van Bestuur, specialisten en behandelaren binnen de psychiatrische settingen wel voor ons op zullen komen.
  In tegenstelling tot Levina, vind ik, in de huidige situatie, dat bezuinigingen op directe zorg, niet mogen leiden tot bezuinigen op ons inkomen.
  Bedenk, beste mensen, die zorg staat of valt met onze inzet! Wij bezitten een macht, die we fors onvoldoende gebruiken, als die zorg en ons inkomen in het gedrang komen.
  Jullie reacties zijn duidelijk, maar boosheid alleen is niet voldoende om de zorgzaak recht te doen en recht te trekken.
  En weer proef ik niet de bereidheid om er echt wat van te maken. Ik had het kunnen weten…….

 4. Ik lees ook niet concreet dat er geen loonsverhoging zou zijn voor verpleegkundigen, maar tussen de regels door lees ik dat wel(Voorkom salarisverhoging verpleegkundigen, lijkt me duidelijk genoeg). Ik vind het steeds moeilijker om te merken dat we als verpleegkundigen op een zijspoor gezet worden, meestal zijn we te duur… (zoals bv inde thuiszorg)maar we moeten wel voldoen aan alle competenties en rollen… HBO of MBO opgeleid, ik zou wel eens willen weten hoe deze betaald worden in het bedrijfsleven.
  Daarnaast denk ik altijd dat het wel erg makkelijk is te denken dat verpleegkundigen een groep is die niet van zich laat horen bij zo’n maatregel.
  Ik hoop dat dat niet gaat gebeuren, we moeten als plegen meer onze stem laten horen!
  Bezuinigen op directe zorg blijf ik een ernstige zaak vinden… en geen salarisverhoging hoort daar wat mij betreft bij!
  Kijk ook eens verder bv naar specialisten of managers(veel interimmers en directeuren) Zij kunnen zeker ook nadenken over dit grote probleem.
  Ik hoop nogmaals dat we als verpleegkundigen meer gaan opkomen voor ons beroep maar bovenal voor de geode zorgverlening aan de patiënt want deze wordt hier zoals altijd de dupe van.
  Als laatste vraag ik me af wie er in het platform zitting hebben(verpleegkundigen??)Ik zal hier zeker mijn reactie laten horen!!!

 5. Waarom gaan we de directeuren die toch het meeste geld kosten niet minder uitbetalen en bonussen weg ermee.Anders lees dr buerhaus zijn advies in de volkskrant betaal de nederlandse verpleegkundige meer of er komen hier ook amerikaanse toestanden.Onze verpleegkundige zullen in amerika n.l. een goed salaris krijgen,wat in verhouding staat tot studie en verantwoording.Verpleegkundige is een beroep en geen vrijwilligerswerk

 6. Als het nog langer op deze manier moet doorgaan, dan houden ze geen enkele pleeg meer over! De berichten spreken voor zich!
  Maak het loon van iedere pleeg tax-vrij en het probleem zal al voor de helft opgelost zijn = LOON NAAR WERK !!!! lAAT DAAR NU MAAR HEEL SNEL VERANDERING IN KOMEN, HET IS HOOGDRINGEND. HET WATER STAAT AAN ONZE LIPPEN!
  Voorstel :
  Behoorlijke loonsverlaging in het kabinet = loon naar werk!
  Behoorlijke loonsverhoging voor iedere pleeg dmv tax-vrij loon!= loon naar werk!
  Ik raad niemand nog aan voor deze job te kiezen, want het zou mij te misleidend zijn.Eerlijk = eerlijk!
  Ik zou mij achteraf moeten schamen als blijkt voor de persoon in kwestie, wat de werkinhoud is tgo de magere verloning + hoge werkdruk!

 7. Nadat ik het rapport gelezen heb kan ik nergens terugvinden waaruit ik kan opmaken dat er aanbevolen wordt te voorkomen dat verpleegkundigen een hoger salaris zouden krijgen.
  Graag zou ik een ractie willen krijgen van de redactie waar zij dit gelezen hebben.
  Ik vind in het rapport juist heel nuttige raadgevingen waarmee instellingen, politiek en de individuele zorgverlener wel wat kan.

 8. Wat een onzin bij elkaar !!
  Zorgpakket verkleinen, computers handen en ogen laten zijn enz…
  Waarom niet een leeftijd vaststellen tot welke je zorg krijgt zo in de stijl van de AOW.
  Als we nu dit zorginnovatieplatvorm inschakelen in de uitvoerende zorg dan dienen we 2 heren.
  Extra personeel en voor henzelf : ervaring opdoen hoe het er echt aan toe gaat op die werkvloer ipv in achteraf zaaltjes halfslachtige en eerder idiote oplossingen te bedenken om alzo hun eigen bestaansrecht te bewijzen.

 9. Verpleegkundige of slaaf, momenteel is er geen verschil meer.Zolang de slavenhandelaars het maar goed hebben. Echte uitbuiterij is dit! Bah!
  Als men eens zou beginnen met een eerlijk loon, loon naar werk wat is daar eigenlijk zo mis mee ?????
  Heb een oplossing die niet eens zo mis is, een behoorlijke loonsverlaging in het kabinet (= een eerlijk loon naar werk)en een behoorlijke loonsverhoging voor iedere verpleegkundige die het nog ziet zitten dit soort werk nog langer te doen!

 10. Weer zo’n groep deskundigen die menen te weten hoe het beter moet, zolang ze hun eigen baan maar kunnen behouden, wat een oogkleppen hebben ze op! Laat de zorg daar waar het thuis hoort en stap zelf op, zij kunnen dat heel goed zelf regelen, neem een voorbeeld aan buurtzorg, en doe iets aan die tekorten van verpleegkundigen in 2025, ga ze niet bestraffen maar beloon ze, je krijgt er dubbel dikke enthousiaste medewerkers voor terug met het zorghart op de juiste plaats!

 11. Dubbele gevoelens bij dit artikel. Ben het met de meeste eens dat het salaris van een verpleegkundige achterblijft bij vele anderen.
  Het is dat ik relatief veel ORT heb wat mijn salaris nog een beetje leuk maakt maar anders…
  Onze instelling heeft voor een aantal mensen een wensrooster ingevoerd, daar zijn wij erg blij mee, zeker als je nog jonge kinderen hebt.
  Maar wat als ze naar school gaan etc.. dan wordt het weer lastiger met breng en haaltijden. De opvang intern regelen zou geweldig zijn!!
  Minder hoge pieten, waar veel salaris heen gaan, en dan al dat papieren werk waar we mee om de oren worden geslagen, laten ze meer digitaal gaan werken, het komt wel maar het duurt allemaal zo ontzettend lang.
  Het beroep in de zorg wordt steeds minder aantrekkelijk dus schaven aan het salaris lijkt mij geen goede optie!!
  Laten ze eerst maar eens te rade gaan bij alle mensen hoger in de organisatie!

 12. Misschien is het wat als de artsen eens wat minder gaan verdienen, ze verdienen veel meer dan in het buitenland , en vele werken daarnaastook nog in een privekliniek.In het programma nova van een tijd geleden was te zien dat artsen naar het buitenland gaan om te specialiseren, maar daarna terug willen naar nederland om dat het salaris vele malen hoger ligt.Waarom wordt zo iemand arts vraag ik mij af.
  En wij met de beste bedoelingen voor de patient maar ploeteren voor een mager loontje waar je met een gezin niet meer van kan rondkomen.

 13. Dit voorstel is te gek voor woorden.
  Wat ben ik blij dat ik nog maar een paar jaar hoef te werken en er dan mee op kan houden.
  Maar wat heb ik veel medelijden met de collegaas die nog wel moeten blijven werken voor nog steeds meer werkdruk en een bevroren salaris,dus weer minder salaris.
  Een prima manier om het verpleegkundigenbestand nog meer uit te dunnen terwijl er al een giga tekort is.
  Wanneer dringt het nu eens door dat de maat allang vol is?
  Marrie

 14. Voorkom verhoging salaris verpleegkundigen, verzorgenden.
  GROVE SCHANDE.WIE delegeert alles voor hun voeten?????
  De 8 van de 10 TEAMLEIDERS/MANAGERS. DEZE VERDIENEN/ VULLEN HUN ZAKKEN GROF MET AANWEZIGHEID EN DELEGEERPREMIE, terwijl we aan het bed niet de nodige zorg kunnen geven.
  ZOU nu zo willen staken. Laat de zakkenvullers het maar eens een poos doen.
  Ze kreten en bazuinen wat maar weten van toeten nog blazen hoe het reilt en zeilt.

 15. aan de top worden er grote fouten gemaakt,vandaar de krediet crisis waar we met z’n alle last van hebben, en die uiteindelijk door de gewone werkman/vrouw opgelost moet worden, en dan vind ik het jammer dat we met z’n alle eigenlijk ook nog achterover leunen, er staat geen een vakbond op die hierin het voortouw zou kunnen en moeten nemen, en dat er al op voorhand wordt gesproken dat we het vooral niet over de salarissen moeten gaan hebben vind ik eigenlijk geheel triest, want als het goed bekijkt kan geen een verpleegkundige alleen met zijn salaris een gezin onderhouden!! wat voorheen wel kon, hier hoef je geen reken wonder voor te zijn, dit houdt in dat wij als vpk niet zijn meegegroeid toen het zo goed ging voor de kredietcrisis, en nu erna mogen hier ook nog aan mee betalen, het betekend misschien niet letterlijk geld inleveren maar als je gaat kijken wat er opgebouwd was om de oudere werknemer te ontlasten en wat nu wegvalt, wat inhoudt dat ik mijn vizier toch op een ander vakgebied ga richten, want hoe ik nu werk dit kan ik niet meer boven de 55, en vele met mij niet, ik hoop dat we genoeg nieuwe aanwas hebben die ook tevens goed opgeleid is want daar schort ook nog het een en ander,
  succes

 16. Niet meer verpleegkundigen, maar minder zorg. Maar ook dat kost geld, want dat betekent dus meer handen aan het bed. Dus meer verpleegkundigen.
  Moedercontracten (9-15uur). Ook leuk…. Maar men vergeet dat de zorg 24 uur lang door gaat. Wie gaat de onregelmatige diensten doen? De flexibiliteit wordt blijkbaar verwacht van de heel jonge, de oudere verpleegkundigen en de singles. Ik betwijfel of dat mensen gaat motiveren voor de zorg.

 17. De bonden doen geen ruk voor je als werknemer in de zorg. Ook de laatste cao is een lachertje, na je 55ste nog in de nachtdienst…kan nu al voorspellen dat het ziekteverzuim drastisch omhoog gaat. Wil je mensen in de zorg houden zul je toch een keer marktconforme salarissen moeten gaan bieden.
  Het is idd zo dat er teveel managers en kantoorbobo’s zijn. Als er ingeleverd moet worden dan zijn de handen aan t bed altijd de dupe. Omdat daar gewoonweg meer en makkelijk te halen is.

 18. Als de directeur het druk heeft krijgt hij een hulpje een zgn. assistent, als wij het al zo druk hebben worden er pardoes nog meer vakmensen ontslagen!
  Sorry maar ergens begrijp ik het niet gooi al die managers er uit a.u.b. ga terug naar je fabriek of kantoor ofzo, ga gwoon terug naar zoals het was, de hoofdzuster etc. nu komt ene tuttebil die nog nooit een bil heeft schoongeboend vertellen hoe we in de zorg moeten werken, hhmmm volgens mij klopt er iets niet!

 19. Wanneer gaan de bonden eindelijk iets voor ons doen, de contributie lijkt weggegooid geld.Wij moeten veel , hard werken , met veel verantwoording, geen geld of tijd om ons bij te scholen dat moeten we zelf maar doen liefst in vrije tijd nou ik ben kapot als ik thuis kom. Veel onregelmatigheid + extra werken bij ziekte is aan de orde van de dag.
  Ik dacht dat veiligheid etc zo belangrijk was.
  Als er wat fout gaat is het onze eigen schuld, vele verpl durven dingen als maagsondes inbrengen niet meer te doen willen ze geschoold worden is er geen geld.
  Wanneer gaan we eindelijk eens tot actie over, laten we iets meer van ons horen net als in het onderwijs die krijgen wel vanalles voor elkaar. Zij hebben met dezelfde vooropleiding meer salaris en duidelijk betere arbeidsvoorwaarden.
  Wil de politiek niets van ons horen, Bond doe wat.
  De ene keer hoor je dat onregelmatige diensten slecht is voor je gezondheid(verhoogde kans op o.a. borstkanker) nu hoor ik daar niets meer over.
  Ook de media die anders overal boven op zit houdt zich angstvallig stil, horen we alleen als er ergens iets fout gaat, Nu het gaat goed fout in de gezondheidszorg.

 20. Ik zit vaak achter dat bureau (niet met schaal 60).
  Meer flexibiliteit voor werknemers aan het bed en daarmee een aantrekkelijker job, lijkt me een positieve kant hebben. Mensen die met plezier aan het bed staan, hebben een plezieriger invloed op hun omgeving en daar kan de patient van profiteren. Ik was pas nog even patient, dan is het wel erg prettig als er iemand verantwoordelijkheid neemt voor dat patientenproces. Het is erg frustrerend als je pijn hebt, niet goed weet wat je kunt verwachten en lang moet wachten.
  Dus die flexibiliteit voor de werknemer in combinatie met een goed loon, vraagt wel een stuk verantwoordelijkheid voor de patient. Als je dan om 15 uur weg kunt om je kinderen van school op te vangen. Zorg dan dat de zorg door gaat, dat die goed geregeld is, dat iemand jou goed vervangt, check dit.
  Anders gaat die flexibiliteit veel extra overdracht, werk en frustratie opleveren.

 21. Bedankt voor de gegeven reacties. Uit een aantal reacties lijkt het nu alsof het rapport adviseert om te beknibbelen op de salarissen in de zorg en om die bewust laag te houden. Dat staat niet in het rapport. Het rapport doet de volgende aanbeveling als het over salarissen gaat: “streef naar een markconforme beloning en geef ruimte voor differentiatie in beloning”. Ook andere sectoren buiten de zorg krijgen te maken met personeelstekorten. Dit zet de lonen opwaarts onder druk. De zorgsector zal hiermee in de pas moeten blijven: niet meer, maar ook niet minder.
  Een belangrijk inzicht van het rapport is dat lonen niet alleen voldoende zijn om mensen te interesseren voor een baan in de zorg en om de mensen die in de zorg werken te boeien en te binden. Er moet veel meer gebeuren. Vandaar de grote aandacht in het rapport voor het aanpassen van arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden aan de wensen van de mensen die nu en in de toekomst in de zorg werken. Het rapport doet veel aanbevelingen, maar het uiteindelijk doel van al die maatregelen is om tot een arbeidsorganisatie in de zorg te komen die meer dan ooit op de werknemer is toegesneden. Mensen willen tevreden zijn met hun loon, maar mensen werken ook voor meer dan loon alleen.

 22. Wat mij erg verbaast is dat de meeste verpleegkundigen en verzorgenden het absoluut niet eens zijn met de huidige gang van zaken. We mopperen en zijn gefrustreerd. Maar wanneer gaan we eens over tot actie?
  Er wordt veel te veel geld geinvesteerd in management en andere disciplines. We moeten weer terug naar iemand die leiding geeft maar zelf ook inzicht heeft in wat er direct aan het bed van de patient gebeurt ipv van die hotemetoten met een dure opleiding die van achter hun bureau vertellen wat jij moet doen. Zelf krijgen deze personen geen vieze handen, ze werken van 8-17 uur en zijn de weekenden en feestdagen vrij, maar ze krijgen wel uitbetaald in salarisschaal 60 en kunnen makkelijk door gaan tot hun 67e.Wanneer gaan we massaal over tot actie en maken de zorg weer gezond??

 23. De titel van dit artikel roept veel emoties op,
  maar het dekt niet de lading van het ZIPrapport.
  Hierin worden verschillende aanbevelingen en goede voorbeelden uit de praktijk gegeven om tot een zorgvuldig personeelsbeleid voor de zorg te komen.
  Het is echt een aanrader om te lezen!
  Jammer dat deze titel gekozen is om verpleegkundige lezers van nursing bewuster te maken.
  Dit draagt m.i. niet goed bij tot professionalisering. Het leidt ook af bij wat we in de zorg zelf kunnen verbeteren!

 24. Welke infantiel heeft dit bedacht? Als of de maatschappij genoegen neemt met een minder zorgpakket. Alsof je tegen een kind zegt je mag geen gevulde koek maar een klein snoepje. Een innovatie zo juist zijn de salarissen in de dienstverlenende sector gelijk te trekken met de profit sector. De zorg moet toch ook een marktgericht veld worden? Wat maakt dat veel specialisten andethalf keer de balkenede norm verdienen en de verpleging op modaal zit terwijl dit hoogopgeleide professionals zijn

 25. Als ik het goed begrepen heb dan wilde de overheid marktwerking in de zorg zodat de kwaliteit omhoog zou gaan en de kosten omlaag. Voor ons betekende het dat de productiviteit omhoog moest(d.w.z.: harder werken) en dat de bureaucratie verder toenam.
  Mede hierdoor is het aantal verpleegkundigen gedaald waardoor hun prijs stijgt.
  Nu wil de overheid ingrijpen en moeten WIJ daarvoor begrip tonen want WIJ willen toch niet dat de betaalbaarheid van de zorg in gevaar komt????

 26. Zelfs een verpleegkundige heeft recht op een LOON in verhouding tot verantwoordelijkheid die ze moet nemen en opleiding. Waarom zou iemand met een hogeschoolopleiding die bv in de banksector werkt, meer moeten verdienen dan een gelijkwaardig opgeleid verpleegkundige? we leven toch niet meer in 1900!!!

 27. Heerlijk al die uitingen van boosheid en uitingen van zich tekort gedaan voelen (en terecht!)
  Maar wat, beste plegen, van welk niveau dan ook, gaan WIJ NU doen? Leidt onze boosheid tot daadwerkelijke actie(s) of leven we even op om daarna klagend en zuchtend ons werk weer te doen.
  Zal ik het dan toch nog meemaken, dat we ontwaken en die vuist durven te maken en het Nightingale syndroom van ons afwerpen?

 28. Wij zijn de melkkoe van de zorgsector, daar waar wij tevreden moeten zijn met een armzalige inflatiecorrectie (als dit al gecompenseerd wordt) steeds meer productie moeten genereren met minder mensen en waarvan de opbrengst grotendeels naar de zakken stroomt van de artsen. En dan vinden wij het nog vreemd dat er zo weinig mensen willen worden opgeleid voor een functie in de zorg. Opvallend dat mensen die niet zelf aan het bed staan zo fijntjes weten te vertellen dat salaris niet bepalend is voor de keuze van het verpleegkundig beroep.Het is bizar dat het verschil van salaris van de artsen en bestuurders zo gigantisch veel hoger ligt dan die van verpleegkundigen. Daar zijn nog heel wat kosten te besparen om te compenseren.

 29. Er is wederom een lange weg te gaan. Het zorginnovatieplatform, innovert blijkbaar geheel niet. Komt met oplossingen die al in de jaren 80 gemeengoed waren. Vepleegkundigen en Verzorgenden moeten maar geld inleveren en hopen ( niet dus) dat ze er betere werkomstandigheden en opleidingen voor terugkrijgen. Anderen hebben al gememoreerd dat er al die tijd een fors verschil zit tussen de HBO-ers in de zorg. Fysiotherapeuten/ ergotherapeuten worden minimaal 2 schalen hoger ingedeeld dan verpleegkundige. We zijn echt opgeschoten met de FWG. Misschien moet er maar weer een opstand komen als eind jaren 80, als de VVIO.

 30. Dit is te gek voor woorden.
  De medewerkers in de zorg en daarmee bedoel ik degenen die daadwerkelijk aan het bed stasan te werken, worden al jarenlang overbelast en uitgebuit en ONDERBETAALD!!!!
  Doek al die dure commissies en platformen op die miljardenvretende onderzoekjes denken te moeten uitvoeren. Verdeel dan het vrijgekomen geld over die mensen die zich kapot staan te werken aan het bed.
  En dan moeten de meeste van ons nog door tot hun 67e.

 31. Belachelijk!
  Men moet verpleegkundigen juist meer betalen, ik heb MBO diploma en HBO diploma en verdien veel en veel minder dan iemand die veel minder op school is geweest maar dan in een andere sector. Ook de werktijden zijn niet ideaal, in het weekend werken vind ik niet prettig! Men geeft aan dat de werktijden aan schooltijden aangepast moeten gaan worden, maar er staat niet bij hoe dat dan geregeld moet worden, dan mogen diegenen zonder kinderen natuurlijk weer de vervelende diensten oplossen,daar pas ik voor! Het is dat het zo’n leuk vak is, anders was ik allang in een bedrijf gaan werken waar ik tenminste wat verdien.

 32. quote: “Zo zouden medewerkers betere mogelijkheden moeten krijgen om hun werktijden aan te passen aan de schooltijden van hun kinderen”
  Bovenstaande is nu net het grootste probleem met de ochtendzorg van mensen wonende in een verzorgings/verpleeg/ziekenhuis. De ochtendzorg start meteen na aanvang van de vroege dienst,bij ons verzorgingshuis dus om half 8. Je hebt juist meer mensen ’s morgens vroeg nodig en niet na 9 uur!
  Hoe kan je die werktijden dan aanpassen? De zorgvragers laten liggen en pas na 9 uur beginnen?

 33. Hoe verzinnen ze het????Schande !!!om dit te durven zeggen.Ik raad jongeren al een tijd af om verpleegkundige te worden, hard werken, dag en nacht voor ,vergeleken met andere HBO opleidingen,weinig geld
  en daardoor ook weinig aanzien in de maatschappij.
  Ik ben bijna aan het eind van mijn carriere, zou ik nog aan het begin staan dan zou ik zeker stoppen en gaan studeren.( ik heb tenslotte een VWO diploma maar ik wilde destijds alleen maar verpleegkundige worden)
  Jongeren: op den duur geeft dit mede door het lage salaris en weinig aanzien geen voldoening: ga dus studeren. Vriendinnen en kennissen die dit wel hebben gedaan hebben het financieel veel beter.
  Nu hoeft er dus bij dit salaris niets meer bij als bezuinigingsmaatregel, gaan artsen,verloskundigen, personeelswerkers, ICTers enz ook met hun salaris stilstaan?

 34. NOOIT!! Heeft iemand ons salaris al eens vergeleken met die in het onderwijs?? Realiseert men zich wel dat daar veel beter verdient wordt dan in de zorg?? Leg mij eens uit wat daar de reden van is…….
  Men heeft daar langere uitloop en per definitie al een hoger aanvangst salaris! Wij hebben dagelijks te maken met leven en dood, de leerkrachten met vervelende kinderen…. What’s the difference??? Zolang we ons niet als verpleegkundigen en verzorgenden organiseren in een aparte CAO zal het wel altijd zo blijven. De timmerman in een ziekenhuis verdient marktconform…. Waar worden wij aan gespiegeld?? Ons beroep is dermate uniek dat het geen referentiekader heeft….Ik vind dat de groep verpleegkundigen en verzorgenden zolang zij geen eigen CAO hebben als aparte groep moet worden gekwalificeerd in de CAO. Men kan dan voor die groep aparte loonsverhogingen invoeren zonder dat de hele sector volgt met die verhoging. Wij lopen anders nooit de achterstand in… Het feit dat andere HBO functies véél beter betaald worden (maatschappelijk werkenden, personeelsfunctionaris, salarisadministratie, enz.) is natuurlijk ook niet in de haak…
  Dus niet akkoord met het waanzinnige voorstel!! Eerst de scheefgroei weg en dan verder praten…

 35. Verpleegkundigen niet meer salaris geven, want dan wordt de zorg onbetaalbaar. De zorg wordt onbetaalbaar omdat er door zorgorganisaties keuzes gemaakt worden door bestuurders. Hoe kan het zo zijn dat een fysiotherapeut, dietist, ergotherapeut etc. die HBO opgeleid zijn minimaal 2 FWG schalen hoger betaald krijgen als een HBO opgeleide verpleegkundige? Voor mij is er maar 1 antwoord mogelijk: er zijn veel meer verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam, en dat kost de werkgever meer geld. Het kan ook anders, want het blijft een keus van de werkgever waar hij zijn/haar beschikbare budget aan besteed. Mijn advies: in elke zorgorganisatie is er sprake van de volgende core-business zorgontvanger-arts-verpleegkundigen en verzorgende. Duidelijk toch hoe het tekort op te lossen is, verdeel het schaarse budget anders. Dus geef het juist aan hen die er dag in dag uit voor mensen zorgen hetgeen waar een zorgorganisatie haar bestaansrecht aan ontleent. Dan blijft er inderdaad voor al die andere werknemers wat minder over. Nou en is dat zo erg? En verpleegkundigen en verzorgenden laat je dit niet gebeuren, dus laat je horen! Nu al vindt er een verkapte bezuiniging plaats door lager opgeleiden, dus minder betaalden het werk te laten doen dat eerst voorbehouden was aan verpleegkundigen.

 36. Was dat maar waar dat ik mijn werktijden kon aanpassen ivm schooltijden van de kinderen.Ik zelf werk in een verpleeghuis en dat zou echt onmogelijk zijn, dat betekent dat inderdaad de bewoners nog langer moeten wachten totdat ze uit bed kunnen, het is nu al een groot probleem om bewoners voor half 12 uit bed te krijgen. Allemaal te mooi om waar te zijn.

 37. enige tijd geleden is een lid van de raad van bestuur na 9 maanden werken vertrokken met een bonus van een half miljoen euro . Daar kunnen een jaar lang 12 HBOers in de verpleging voor aangetrokken worden. Zolang dit soort dingen nog aan de orde van de dag zijn ben ik falicant tegen het accepteren van ons salaris omdat dat goed zou zijn voor het algemeen belang. liesbeth

 38. Briljant plan,
  De manier om actieve euthanasie te plegen op de gezondheidszorg. Je schrikt je lam tijdens de avond en nachturen op een zaal met 40 mensen en slechts 2 verpleegkundigen die geacht worden alle voorkomende calamiteiten te kunnen couperen.
  Nu al kan ik niemand meer adviseren om in de gezondheidszorg te werken, een ongeschoolde kracht bij de Mc Donalds verdient netto meer per uur dan een HBO IC verpleegkundige. Al wiedes dat de jongenren van nu veelal kiezen voor een job met betere regelmatige arbeidstijden en een fatsoenlijk salaris.
  Als men wil dat de gezondheiszorg alleen nog door vrijwilligers gedaan wordt, dan zijn we op de goede weg.
  Tegen de tijd dat mijn lichaam faalt zal ik me zelf wel behoeden voor een lang verblijf zorgfaciliteit, een auto-euthanasie is een simpel eenvoudig iets om door te zetten.

 39. In wat voor wereld leven wij?!?!?!?!?!?!?!?!? Is Nederland gek geworden?!?!?!??!?!?
  Pak de salarissen van de ‘hoge pieten’ in de zorg eerst eens aan!!!!!! Wij als verpleegkundigen staan ergens onder aan de ladder qua salaris. Kijk ook eens naar de lui die boven ons op de ladder staan! Vooral de HBO-verpleegkundigen op de werkvloer verdienen al zo weinig in vergelijking met andere HBO-functies. Tenzij je specialisatie-/management opleidingen doet of werkervaring hebt moet je het als HBO’er doen met een minimum aan MBO-salaris. Daarnaast moeten wij daar onderaan de ladder op emotioneel en fysiek vlak vaak veel verstouwen.

 40. Laten ze gewoon weer vrijwillergers op de zorg zetten, kost niks en dan zijn we weer terug bij af.
  150 jaar geleden wel te verstaan.
  Bovendien, de bedenkers van het idee, de breed samengestelde groep van deskundigen, zij zullen zeker een fors inkomen hebben !!

 41. Het lijkt me tijd dat er eens in het salaris van het management en Raad van Bestuur ed. wordt gesneden. De verpleegkundigen zijn altijd het dupe! Vrienden staan met hun oren te klapperen als ze horen dat je voor een tientje per uur werkt, terwijl je zulk verantwoordelijk werk doet en een hbo opleiding hebt gedaan! Het is dat ik m’n werk leuk vind, maar anders was ik al lang wat anders gaan doen.

 42. Ben het deels eens met het Zorginnovatieplatform. Zolang we echter steeds meer werk mogen doen met steeds minder mensen, zijn we het aan onze beroepseer verplicht, onszelf serieus te nemen en een forse salarisverhoging te verlangen. Pas als er aantoonbaar voldoende mensen in de zorg werken, zodat zowel hulpvrager als hulpverlener dat ontvangen wat hun ideaal is, ben ik tevreden met een loonsverhoging, die de inflatie dekt.
  Wie maakt zich hier sterk voor? Of cijferen we ons liever weg? Zo ja, dan leve de rugklachten, de burned outs en de gewrichtsklachten! Liefdewerk, idealisme mag betaald worden, dierbare collega´s.

 43. Het zijn altijd de verpleegkundigen!!! Laten ze eens goed kijken wat het ‘onnodige’ behandelingen en personeel eens goed bekijken. Volgens mij word er vergeten dat WIJ de spil van de zorg zijn. Deze zorg word al steeds slechter dus waar zijn we hier in NL nou mee bezig??!!

 44. Dit maakt me nu zo kwaad he?!?
  Er wordt steeds meer van verpleegkundigen verwacht (denk aan inspectie en hun eisen), je moet steeds meer eigen tijd gaan investeren in je vak, maar daar mag niets tegenoverstaan.
  Verplegen blijft liefdadigheidswerk!
  Als ik in ons personeelsrestaurant kom, zitten daar veel meer mensen in burger dan in wit uniform, hoe zou dat toch kunnen? Misschien moet er eens kritisch worden gekeken of al die mensen wel nodig zijn; de meesten verdienen (lees krijgen) vast meer dan de gemiddelde verpleegkundige.
  En dan al die hoofdverpleegkundigen die dag in dag uit vergaderen en totaal geen idee hebben wat er op de werkvloer gebeurt… zijn er dan nog wel zoveel hoofdverpleegkundigen nodig of zou je als hbo-er ‘self-supporting’ kunnen zijn…

 45. Beste Jaap, je hebt gelijk, dit slappe gedrag maakt dat wij als verpleegkundigen nooit, maar dan ook nooit als volwaardige professionals zullen worden gezien!
  Als je als care-specialist naast de cure-specialist (arts) wilt staan en serieus genomen in je beroep, ga je met niet minder dan dezelfde beloning als die care-specialist akkoord. Beter verdelen dus, 50 – 50.

 46. Een manager in de ict verdient meer als een verpleegkundige. De manager heeft de verantwoording over een proces en de verpleegkundige over mensen.
  Is een mensenleven dan zo weinig waard? Laten ze de salarisen eens gelijk trekken met het bedrijfsleven dan komen er ook meer verpleegkundige bij.

 47. Even over werken in de zorg en het hebben van kinderen:
  Zorginstellingen zouden ook na kunnen denken om herintreders en langdurig zieken die wel andere werkzaamheden kunnen doen bij elkaar te zetten en een interne kinderopvang regelen voor eigen personeel. schoolgaande kinderen zouden dan naar school gebracht kunnen worden en kleine kinderen zijn opgevangen als moeder/vader de dienst draait..
  Dit zou misschien ook wel de landelijke (lange) wachtlijsten voor flexibele opvang bij kinderdagverblijven verkorten. en herintreders zouden zich zeer nuttig kunnen maken door collega’s op deze manier te helpen bij een opvangprobleem..
  We krijgen in de toekomst toch te maken met jongere teams die ook ooit kinderen willen en graag willen blijven werken.

 48. Beste Ria
  “Mensen die toch bedlegerig zouden ook op andere tijdstippen gewassen kunnen worden …. osm zelfs ’s middags – zeker als ze ook nog weinig weet meer hebben van ed tijd”…
  Is het niet belangrijk om juist deze personen structuur aan te bieden omdat zij anders helemaal geen idee meer van tijd hebben, dag/nachtritme?

 49. Triest,he.Maar het is niets nieuws!Ik kon 17 jaar geleden ook her-intreden,maar moest me voor vele uren vastleggen in een ziekenhuis en moest nog een bats bijbetalen ook.Niet gedaan,omdat ik er gewoon de financiën niet voor had en niet zoveel tijd mijn gezin met 3 opgroeiende pubers aan hun lot kon overlaten.Later hoorde ik dat er van de 20 her-intreders maar 5 geslaagd waren en maar 2 een vast job eraan had overgehouden.Part time.Kassa!

 50. Inderdaad ligt de zorgpeik tussen 7h30 en 9.00 – omdat een organisatie nu eenmaal afspreekt dat iedereen rond koffie tijd gewassen en aangekleed moet zijn.
  Dit kun je alleeen verhelpen als je die regel laat vervallen.
  Mensen die toch bedlegerig zouden ook op andere tijdstippen gewassen kunnen worden …. osm zelfs ’s middags – zeker als ze ook nog weinig weet meer hebben van ed tijd. Uiteraard kan dit lang niet bij iedereen – maar ik weet zeker dat ook niet iedereen blij is met een wasbeurt om half acht… Dit zal alleen een cultuuromslag vragen…

 51. Inderdaad ligt de zorgpeik tussen 7h30 en 9.00 – omdat een organisatie nu eenmaal afspreekt dat iedereen rond koffie tijd gewassen en aangekleed moet zijn.
  Dit kun je alleeen verhelpen als je die regel laat vervallen.
  Mensen die toch bedlegerig zouden ook op andere tijdstippen gewassen kunnen worden …. osm zelfs ’s middags – zeker als ze ook nog weinig weet meer hebben van ed tijd. Uiteraard kan dit lang niet bij iedereen – maar ik weet zeker dat ook niet iedereen blij is met een wasbeurt om half acht… Dit zal alleen een cultuuromslag vragen…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.