Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Voorkomen agressie beter dan fixeren’

Onhandelbare dementerenden die agressief zijn worden soms gefixeerd of krijgen medicatie. Maar dit heeft beperkt effect en ernstige bijwerkingen. Het is beter de oorzaak van het probleemgedrag aan te pakken. 'Want niemand is een klier voor zijn plezier.'
'Voorkomen agressie beter dan fixeren'

Dit kwam naar voren op een bijeenkomst in Utrecht voor artsen en verzorgenden van dementerende ouderen. Ruth Pel-Littel van Vilans, een kenniscentrum voor langdurige zorg, deed verslag van een pilotproject in dertig verpleeghuizen. Daar werd bij onhandelbare bewoners gekeken naar de werkelijke aard van hun problemen. Vervolgens werd, al dan niet in samenspraak met familie, naar een oplossing gezocht en werden er binnen het team duidelijke afspraken gemaakt. 

Simpele aanpassingen
Dat bleek te werken, want het probleemgedrag van de betrokken bewoners nam overal af, variërend van 25 tot 60 procent. Bovendien waren deze bewoners minder angstig dan toen met het project begonnen werd. Vaak werden simpele aanpassingen toegepast, die meestal niet met de bewoner, maar met de omgeving te maken hadden Verzorgenden voelden zich bekwamer en beter toegerust om met onhandelbare dementerenden om te gaan. 

Medicatie
Martin Smalbrugge, specialist ouderengeneeskunde en onderzoeker bij VUmc, hamerde tijdens de bijeenkomst op het belang van een goede diagnose voordat artsen naar pillen grijpen. Ruim twee derde van de dementerende ouderen in de verpleeghuizen slikt psychofarmaca. Bij 86 procent gebeurt dat op aandringen van de zorg, bij 17 procent vraagt de familie om medicatie.

Bijwerkingen
De bijwerkingen van psychofarmaca zijn aanzienlijk, terwijl de effecten niet groot zijn, schetste Smalbrugge. Patiënten hebben een verhoogde kans op sufheid, vallen, slikproblemen, parkinson-verschijnselen en longontsteking. Bij het gebruik van antipsychotica is er de eerste drie maanden een behoorlijke kans op een beroerte of zelfs op plotseling overlijden. 

Oorzaak aanpakken
Niet dat psychofarmaca verboden moeten worden in de verpleeghuizen, vindt Smalbrugge. Bij een acuut delier (verwardheid) of bij depressiviteit kunnen ze zeker werken. Maar bij dementerenden die voortdurend gekke of vieze dingen roepen of claimend gedrag vertonen, hebben ze geen zin. ‘Dan moet je naar de oorzaak kijken, en niet naar de pillen grijpen.’ 

Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Reactie op CL. Ik kan me voorstelen dat je benieuwd bent naar die oplossingen. Er is een boek van Bob Verbraeck en Anneke van der Plaats: De wondere wereld van dementie. Deze geeft nauwkeurig weer hoe je door het veranderen van de omgeving van de dementerende, gedragsproblemen kunt voorkomen. Heel interessant! Een echte aanrader!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.