Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Voorlichting moet babysterfte aanpakken’

Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil door betere voorlichting aan toekomstige ouders de babysterfte terugdringen.
'Voorlichting moet babysterfte aanpakken'

 

Huisartsen, ziekenhuizen, centra voor jeugd en gezin en verloskundigen zouden de ouders meer moeten wijzen op allerei risico’s, zoals ongezond gedrag tijdens de zwangerschap en het trouwen met bloedverwanten.

Stijgende babysterfte

Dat staat in een ambtelijke conceptbrief van het ministerie, zo bevestigen ingewijden een bericht in NRC Handelsblad van dinsdag. Naar verwachting wordt de brief later deze maand naar de Tweede Kamer gestuurd. Klink had beloofd met een plan van aanpak te komen naar aanleiding van onder meer rapporten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de stijgende babysterfte in Nederland.

Allochtonen

Uit cijfers blijkt dat de babysterfte onder allochtonen in Nederland hoger is dan gemiddeld. Dat komt onder meer doordat allochtonen vaker met een familielid trouwen, waardoor de erfelijke risico’s toenemen. Uit onderzoek in Rotterdam kwam onlangs naar voren dat circa een kwart van de Marokkanen en Turken in Rotterdam huwt met een bloedverwant.

Lees meer berichten over babysterfte

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.