Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorlichting voorkomt infecties bij diabetes

Goede voorlichting over de verhoogde kans op infectieproblemen bij diabetespatienten, kan een hoop ellende voorkomen. Dat concludeert drs. Leonie Venmans uit onderzoek, waarop zij 11 september hoopt te promoveren.

Het onderzoek werd financieel gesteund door het Diabetes Fonds . Infecties komen vooral harder aan, zorgen voor meer problemen en komen vaker terug. Dit is nog onbekend bij veel mensen, zelfs bij artsen.

Voorlichtingsprogramma
Het team van Venmans ontwikkelde en testte een speciaal voorlichtingsprogramma over infecties. Een deel daarvan was bestemd voor mensen met diabetes, een ander deel voor diabeteszorgverleners.

Bijeenkomst
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat mensen over het algemeen weinig weten over infecties en de behandeling. Sommige mensen weten bijvoorbeeld niet dat ze een antibioticakuur altijd moeten afmaken, ook al zijn de klachten verdwenen. Het lezen van een folder over infecties blijkt echter niet genoeg om dit gebrek aan kennis te verbeteren. Alleen de mensen die ook een voorlichtingsbijeenkomst hadden bijgewoond, dachten anders over hun risico en namen zich voor er beter op te letten.

Blaasontsteking en longontsteking
Mensen met diabetes hebben met name meer kans op huidinfecties, urineweginfecties en infecties van de lage luchtwegen (dit laatste betreft alleen de longen).

Diabetes Fonds

Gerelateerd:

Voorlichting infecties diabetes nodig

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.