Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Voorschrijven verpleegkundigen uitgesteld

Het voorschrijven van medicatie door oncologie- long- en diabetesverpleegkundigen is om wetstechnische redenen uitgesteld. Deze regeling zou halverwege 2012 ingaan.
Voorschrijven verpleegkundigen uitgesteld

Dat meldt beroepsvereniging V&VN. Eind vorig jaar werd bekend dat ná de verpleegkundig specialisten, ook de gespecialiseerde long-, oncologie- en diabetesverpleegkundigen medicatie zouden mogen gaan voorschrijven. Voor deze groepen verpleegkundigen zou dit geen zelfstandige bevoegdheid worden zoals voor de verpleegkundig specialisten, maar mogen zij geneesmiddelen voorschrijven in opdracht van de arts. Door een wijziging in de Wet BIG zouden long-, oncologie- en diabetesverpleegkundigen in het BIG-register kunnen aantekenen dat zij voldoen aan de in de Ministeriële Regeling gestelde voorwaarden. Daarmee zijn ze bevoegd om bepaalde geneesmiddelen op recept voor te schrijven. Deze Ministeriële Regeling voor verpleegkundigen die medicatie voorschrijven is om wetstechnische redenen voorlopig uitgesteld.

Speciale eisen
Bij deze groep verpleegkundigen gaat het om een beperkte voorschrijfbevoegdheid: bij de diabetesverpleegkundigen bloedglucoseregulende geneesmiddelen, bij de longverpleegkundigen inhalatiemedicatie en bij de oncologie antidiarrhoica, anti-emetica; bepaalde soorten pijn -en slaapmedicatie en laxantia. Vanzelfsprekend worden er aan verpleegkundigen die medicatie voorschrijven speciale eisen gesteld als het gaat om vooropleiding, praktijkervaring en deskundigheid op het gebied van farmacotherapie.

Toekomst
Ondanks de stagnatie richt V&VN zich op de toekomst en werkt met zes van de afdelingen van de beroepsvereniging aan de voorbereidingen voor de groepen verpleegkundigen die in de nabije toekomst een voorbeschrijfbevoegdheid willen.

Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

1 REACTIE

  1. Dit uitstel zou afstel moeten worden. Verpleegkundigen moeten zich niet op het terrein van de medicus gaan begeven. Dat schept onduidelijkheid en vormt een bron van fouten en onbegrip, want zij hebben nou eenmaal niet de opleiding en de kennis van de medicus en zouden dus ook deze handelingen niet moeten (willen) doen! Een beetje half/half is geen goede zaak voor de duidelijkheid voor wie dan ook. En personele en/of bezuinigingsredenen mogen niet het argument hiervoor zijn. Kortom: schoenmaker blijf bij je leest!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.