Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Vooruitgang in patiëntveiligheid frustrerend traag’

De vooruitgang in patiëntveiligheid in ziekenhuizen verloopt ‘frustrerend traag’. Dat concluderen wetenschappers Marieke Zegers en Hub Wollersheim van IQ Healthcare in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTVG).
'Vooruitgang in patiëntveiligheid frustrerend traag'

Ziekenhuizen komen niet tot halvering van vermijdbare schade en sterfte, zo blijkt uit het onderzoek van het tweetal. De doelstelling van het landelijke veiligheidsprogramma ‘Voorkom schade, werk veilig in de Nederlandse ziekenhuizen’ (VMS-veiligheidsprogramma) zal dan ook niet behaald worden. Het programma startte in 2008 en combineert een een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) met tien inhoudelijke thema’s. De keuze voor veiligheidsinterventies in dergelijke programma’s zou gebaseerd moeten zijn op de prevalentie, ernst en vermijdbaarheid van zorggerelateerde schade en de beschikbaarheid van bewezen effectieve verbeterinterventies.

Oorzaken
De wetenschappers wijzen verschillende oorzaken aan voor de langzame verbeteringen op het gebied van patiëntveiligheid. Zo zijn er volgens hen onvoldoende bewezen effectieve interventies om de veiligheid te verbeteren. Het evalueren van de effectiviteit van veiligheidsinterventies is bovendien ingewikkeld vanwege de complexiteit en variabiliteit van de interventies die ontstaan door lokale verschillen in uitvoering en voorkeuren van zorgverleners.

Meetinstrumenten
Ook is er een gebrek aan valide meetinstrumenten om de reductie in vermijdbare schade te meten, zeggen Zegers en Wollersheim. Daarnaast melden zorgverleners problemen bij implementatie van van veiligheidsinterventies wel, maar wordt daar te weinig mee gedaan. Het veiligheidsprogramma loopt nog tot en met 2013, maar volgens dit onderzoek is dan de doelstelling (halvering van vermijdbare schade) niet gehaald.

Mednet

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

1 REACTIE

  1. Een groot probleem in de zorg is dat niet het doel maar het middel alle aandacht krijgt.
    Voorbeeld medicatie veiligheid, 2 handtekeningen is belangrijker dan controle op het daadwerkelijke proces. (laten zien aan een collega dat je een paracetamol tablet gaat geven, maar overschakelen van essentiele intraveneuze medicatie tussen 10 andere medicatiepompen doen we alleen ….)
    Lange lijn sepsis voorkomen door deze binnen 24 uur te verwijderen en een perifere lijn inbrengen. (lange lijn wordt onder steriele omstandigheden ingebracht, een perifere lijn alleen aseptisch). Terwijl juist manipulatie en prikken een hoog risico op infecties hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.