Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrijheidsbeperking nog niet in orde

Het toepassen van vrijheidsbeperking in de gehandicaptenzorg verloopt niet steeds zoals het zou moeten. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
bed

 

De inspectie deed onderzoek naar deze vormen van vrijheidsbeperkingen naar aanleiding van het geval van Brandon, de verstandelijk beperkte jongen die in het begin dit jaar in het nieuws kwam toen bleek dat hij regelmatig werd vastgebonden aan de muur in de instelling waar hij verbleef.

 

Communicatie
Uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit en de veiligheid van de zorg voor de cliënten die langdurig in hun veiligheid beperkt worden op de bezochte locaties niet altijd helemaal in orde is. Het merendeel van de zorginstellingen heeft niet goed geïnventariseerd wat de eventuele risico’s zijn van vrijheidsbeperking. Daarnaast wordt niet genoeg gecommuniceerd met de cliënt die in zijn vrijheid wordt beperkt, of met diens vertegenwoordiger.

 

Tussenrapportage

Voor dit onderzoek zijn 24 locaties bezocht. Het gaat om een tussenrapportage: eind volgend jaar of begin 2013 komt de IGZ met een eindrapport.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.