Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouwen en jongeren vaker misselijk na chemo

Vrouwen en jongere patiënten zijn vaker misselijk en hebben meer last van braken na een chemokuur dan mannen en oudere patiënten. Ook kunnen verpleegkundigen het welbevinden van de patiënt beter inschatten door de kwaliteit van leven dagelijks te mete.

Dat blijkt uit onderzoek van Doranne Hilarius waarmee zij promoveert. Hilarius onderzocht de waarde van kwaliteit van leven metingen in de dagelijkse oncologiepraktijk. Zij concludeerde dat het gebruik van kwaliteit van leven metingen in de dagelijkse praktijk leidt tot het bespreken van deze onderwerpen. Daarnaast zorgt het er voor dat verpleegkundigen het welbevinden van de patiënten beter kunnen inschatten. ‘Door te vragen naar belangrijke onderwerpen als misselijkheid en vermoeidheid worden de klachten beter onderkend en kun je meer gericht behandelen’, aldus Hilarius. Toch concludeert zij dat deze kennis slechts in beperkte mate invloed op het handelen van zorgverleners. ‘Dit komt waarschijnlijk doordat er geen heldere behandeltrajecten aan gekoppeld zijn. De handvatten ontbreken nu nog. Ik zou graag zien dat ook hier vervolgonderzoek naar komt.’

 

Misselijkheid

Ook keek Hilarius naar de zorg rond twee ernstige bijwerkingen ten gevolge van chemotherapie: vermoeidheid, en misselijkheid en braken. Zij concludeert dat misselijkheid en braken (ook wel CINV, chemotherapy induced nausea and vomiting) nog steeds een probleem zijn en een negatief effect hebben op de kwaliteit van leven. Bij de bijwerking misselijkheid en braken vond Hilarius een opvallend verschil in klachtenpatroon tussen jonge vrouwen en oudere mannen, ten nadele van de jonge vrouwen. Bij het voorkómen van misselijkheid en braken wordt te weinig rekening gehouden met patiëntenkenmerken, aldus Hilarius.

 

Vermoeidheid

Hilarius vond geen verband tussen vermoeidheid en het starten van een behandeling met geneesmiddelen hiertegen. Patiënten werd vaak geadviseerd het rustig aan te doen, terwijl in richtlijnen wordt aanbevolen de patiënt te stimuleren actief te blijven.

 

Bron: UVA, ANP

Auteur: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.