Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vrouwen gevoeliger voor crisisstress dan mannen

Meer dan 40 procent van de Nederlandse vrouwen ondervindt stress vanwege de huidige economische situatie, dat is een fractie meer dan bij de mannen. Jongeren hebben met zo’n 45 procent nog het meest last van crisisstress.
Vrouwen gevoeliger voor crisisstress dan mannen

Dat blijkt uit een analyse van privékliniek U-center onder ruim 800 werknemers. In het algemeen leidt de economische crisis bij 2 op de 5 werknemers tot extra stress. De angst hun baan te verliezen, zorgt ervoor dat zij zich minder snel ziekmelden wanneer zij stressklachten ondervinden. Want bijna 70 procent rekent op weinig begrip van de werkgever wanneer zij te maken krijgt met een burn-out.

Overwerken
Eén van de oorzaken voor de extra stress is vaker moeten overwerken, zo geeft 30 procent aan. Ingrid Weijnen, directeur behandeling bij U-center: ‘De gevolgen van de economische crisis zijn bij veel organisaties voelbaar. Werknemers moeten meer werk verzetten met minder mankracht. Hierdoor lopen zij zichzelf voorbij en ligt een burn-out op de loer.’

Het mogelijke effect hiervan op hun carrière is voor veel werknemers reden niet op tijd toe geven aan hun klachten. ‘Wie echter niet op tijd een stapje terug doet, maakt zijn of haar situatie alleen maar erger. Ophopende stress gaat meestal niet vanzelf over.’

Vrouwen eerder gestressed
Uit het onderzoek blijkt verder dat vrouwen dichterbij een burn-out zitten dan mannen. Op een schaal van 1 tot 10 geeft een tiende van de vrouwen aan een 8 of hoger te scoren. Bij de mannen is dit een fractie lager. Dit terwijl zij vaker overwerken dan vrouwen (32 procent tegenover 28 procent).

Anderzijds ervaren vrouwen vaker meer gevolgen van de dubbele belasting van gezin en werk, aldus Weijnen. Volgens de directeur zetten sommige vrouwen in een bepaalde fase van hun leven hun carrière duidelijk op het tweede plan.  Het lijkt dan ook logisch dat vrouwen minder snel denken dat een burn-out negatieve gevolgen heeft voor hun carrière. Zij verwachten eerder begrip te krijgen voor hun situatie dan mannen. 

Gestreste jongeren
Jongeren (tot 34 jaar) ondervinden de meeste crisisstress, gevolgd door de leeftijdscategorie 50 tot 65 jaar. Jongere werknemers hebben vaak nog tijdelijke contracten en werken doorgaans het meeste over. Volgens Weijnen vrezen jonge mensen dan ook terecht vaker voor hun baan. ‘Ze denken vaak veel aan te kunnen en nemen dan ook veel hooi op hun vork. Burn-out is een veelvoorkomend probleem in deze categorie.’ Jongere werknemers lijken wel minder snel ongerust te zijn over de gevolgen van een burn-out (53 procent).

Test
Heb jij het gevoel dat je tegen een burn out aanzit? Test hier of je in de gevarenzone zit.

Bronnen: U-center / Managers Online
Door: redactie Nursing, Rachel van de Pol

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.