Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VU start project voor Keniase kinderen met kanker

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam start in januari een project om kinderen met kanker in Kenia de juiste behandeling te geven. Ongeveer de helft van de kinderen in ontwikkelingslanden met de diagnose kanker start nooit een behandeling of breekt die voortijdig af, zo blijkt uit een publicatie in Lancet Oncology .

‘Dat lang niet alle kinderen met kanker in ontwikkelingslanden de juiste behandeling krijgen, is al bekend’, zegt. arts-onderzoeker Saskia Mostert. ‘Maar nu is het tijd om daar aandacht aan te besteden en er actie tegen te ondernemen.’

Studies
Om te beginnen wil het VU ervoor zorgen dat kinderen die niet volledig behandeld worden deel uitmaken van de cijfers bij kinderoncologische studies in ontwikkelingslanden. Dat is nu vaak niet het geval, waardoor de resultaten van die onderzoeken positiever uitpakken dan ze in werkelijkheid zijn. ‘Het lijkt dan alsof deze kinderen niet bestaan’, aldus Mostert.

Chemokuur
De redenen waarom zoveel kinderen voortijdig stoppen met hun behandeling lopen zeer uiteen. ‘Het is niet alleen een kwestie van geld’, zegt Mostert. ‘Ook het feit dat ouders nauwelijks informatie van artsen krijgen over de behandeling speelt mee. Als je als ouder bijvoorbeeld niet weet dat een chemokuur je kind eerst zieker maakt voordat het kan genezen, denk je al snel dat de behandeling averechts werkt. Niet meer naar het ziekenhuis gaan, dat bovendien uren reizen is, ligt dan voor de hand.’

Mobiele telefoon
Vanaf januari krijgen 300 Keniaanse kinderen en hun ouders wekelijks informatie over de behandeling. Bovendien krijgen de families een mobiele telefoon, waarop zij enkele dagen voor de afspraak in het ziekenhuis worden gebeld om hen aan te sporen te komen. Ook kunnen zij bij complicaties zelf met het ziekenhuis bellen voor informatie.

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: VU medisch centrum / The Lancet

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.